Bugár számára most kezdődik a riadalom?

2010. június 25., 10:00 , 493. szám

Bugár Béla elnök pártja, a Híd - Most, bejutott a szlovák törvényhozásba, míg a felvidéki magyarság képviseletét felvállaló Magyar Koalíció Pártja (MKP) - nem. Az eset nagy feltűnést keltett az egész Kárpát-medencében. Szakértők szerint Bugárnak és társainak előbb-utóbb színt kell majd vallaniuk.

Bugár Bélától, a szlovák parlamentbe bejutott Most - Híd párt elnökétől egy minapi tévéműsorban megkérdezték, hogy küld-e rózsacsokrot Orbán Viktornak. A kérdés alapját a Sme című szlovák liberális napilap cikke szolgáltatta, amely szerint így kellene megköszönnie pártja parlamentbe jutását a magyar kormányfőnek. A lap ezzel arra utalt, hogy a kettős állampolgárság kérdésének budapesti felhánytorgatása néhány nappal a szlovákiai választások előtt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magát magyar pártként meghatározó Magyar Koalíció Pártja (MKP) fennállása óta először nem került be törvényhozásba.

Ezt az összefüggést látszik alátámasztani az MKP egyik járási vezetőjének minapi nyilatkozata is, amit hangzatos címekkel idézett a magyarországi baloldali és liberális sajtó. A kérdésre, hogy a Fidesz politkája ártott-e az MKP-nak, Auxt Ferenc azt válaszolta a felvidek.ma hírportálnak nyilatkozva: "Az biztos, hogy ügyesen besegítettek a sírásásnál, és hiába mossák a kezüket, és mondja Németh Zsolt, hogy ők ártatlanok az ügyben. Nagyon nagy hibát követtek el, és a legkevésbé sem érdekelte őket, hogy nekünk mi lenne a jobb. Itt az ideje, hogy bizonyítsanak, és reménykedem benne, hogy nem hagynak cserben bennünket."

A sajtót ezután nyilvánvalóan az is érdekelte, miként reagál a történtekre a magyar kormánypárt, s hogy a szlovákiai választások eredményének tükrében miként viszonyul a jövőben a Híd - Most-hoz és az MKP-hoz. Németh Zsolt külügyi államtitkár még a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának e tárgyban tartott múlt keddi zárt ülése után gratulált a Híd - Most jó választási szerepléséhez. Mint jelezte, az MKP-t igyekezett segíteni a Fidesz-KDNP és a magyar kormány, amely az államtitkár véleménye szerint másként még rosszabb eredményt ért volna el. Németh Zsolt szerint az MKP eredményét elsősorban a Fico-kormányhoz fűződő viszonya befolyásolta. Ami a Híddal való kapcsolatfelvételt illeti, utalásnak foghatjuk fel, hogy a külügyi államtitkár szerint a várhatóan felálló új szlovák kormánykoalícióval először kormányként kell majd felvenni a kapcsolatot, amelyet a pártközi párbeszéd követhet.

Ennél tovább ment Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, akit romániai útja során a szlovákiai választás következményeiről is faggattak az újságírók. "Mi nyitottak vagyunk a Híd felé, de alapvetően a Hídon múlik, hogy milyen pártként definiálja magát - szögezte le. - A Duray Miklós, Csáky Pál nevével fémjelzett Magyar Koalíció Pártja deklarálta, hogy magyar párt. Bugár Béla Híd - Most pártja nem deklarálta, hogy magyar párt." Szerinte attól függ, hogy a Híd kap-e meghívót a Máértra, hogy magyar pártként definiálja-e magát. "De a Híd jelen pillanatban egy szlovákiai párt, amelyben emblematikus magyar politikusok is vannak" - fogalmazott.

A szakértők is úgy látják, hogy Bugár számára "a riadalom csupán most kezdődik". Az eddig konfliktuskerülő kampányra építő pártban ugyanis hamarosan ki kell mondani bizonyos dolgokat - írja az fn.hu. A Híd több politikusánál alapvető ideológiai, identitásbeli kérdések nincsenek tisztázva, ilyen például a magyar nyelv hivatalos nyelvvé tétele - figyelmeztet Öllős László, a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke. A párt a kampány során szándékosan nem mutatott markáns véleményt a kettős állampolgárság kapcsán és nem nyilatkozott Trianon ügyében sem. Ezzel a stratégiával problémakerülőként pozícionálta magát a "problémageneráló" MKP-val szemben - idézi a szakembert az internetes hírportál.

A szakértők egyetértenek abban, hogy ha a Híd sikeres lesz, elszívhatja a levegőt az MKP elől, ha nem, az a problémákra alapozva lehetőséget adhat az MKP számára a most még igencsak kilátástalannak tűnő újraszerveződésre.

Az MKP-nál az első lépést a válságból való kilábalásban a megújulásban látják. A párt országos tanácsa rendkívüli kongresszus összehívásáról döntött, mely július 10-én lesz Dunaszerdahelyen. A kongresszus új pártelnököt és elnökséget választ a választási eredmények miatt lemondott vezetők helyére.

"A tény, hogy a Magyar Koalíció Pártja a szombati szlovákiai választásokon elbukott, a belőle kiszakadt, majd a szlovákság felé hajló Híd - Most párt viszont bejutott a szlovák parlamentbe, Csáky Pálnak katasztrófa, Bugár Bélának pedig diadal. A Kárpát-medencében működő nemzeti irányultságú politikai erőknek viszont olyan kijózanító balsiker, ami újra vágányra állíthatja az autonómiakövetelők és a nemzeti integráció elkötelezettjeinek már-már leállni látszó, némelyek szerint kisiklott mozdonyát" - fogalmaz az eset kapcsán kiadott közleményében Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke.

Mint írja, hiba lenne azt hinni, hogy Bugár diadala kiút lehet, akár csak a felvidéki magyarok számára is. "A szolgaság az bizony szolgaság. Mégha a győzelmi mámorban valaki azt hinné is, hogy a "kormányzati felelősségvállalás" megoldás lehet mind a közvetlen részvevőknek, mind a nemzetrész egészének."

"A választási bukás az MKP számára - átmenetileg mindenképpen - katasztrófa. A nemzet egésze számára azonban megélhetővé teszi a szolidaritást. S tovább erősítheti a nemzeti felemelkedés alapjait" - írja a VMDP vezetője.

hk