Kárpátia a munkácsi várban

2010. június 25., 10:00 , 493. szám

Nagy sikerű koncertet adott vasárnap a munkácsi várban a hazafias rockzenét játszó Kárpátia együttes. A hét éve alakult zenekar fontosnak tartja, hogy legalább évente egyszer vidékünkön is közönség elé lépjen, már hatodik alkalommal jöttek el Kárpátaljára. Az egykori Rákóczi-várban szervezett koncertet egyfajta missziónak is tekintette az együttes, a korábbi trianoni és fiumei koncerthez hasonlóan, hisz Munkács várában őrizték egykoron a Szent Koronát, és nemzetünk nagyjai közül többen is raboskodtak falai között.

Az együttest ezúttal is elkísérte egy szervezett keretek között érkezett, 40 fős, rajongókból álló társaság, akik elhatározták, hogy a Vereckei-hágón álló honfoglalási emlékművet megtisztítják az ukrán nacionalisták által rálocsolt és rápingált festék maradványaitól. A Magyarországról érkezett vendégek ezúttal is az ungvári járási Szalókán, családoknál szálltak meg, tudtuk meg a koncert egyik főszervezőjétől, Nagy István vállalkozótól. Június 20-án szalókaiakkal és környékbeliekkel kiegészülve, közel százan festékoldó szerekkel, szemeteszsákokkal és gumikesztyűkkel felszerelkezve indultak a Vereckei-hágó irányába, ahol a lehetőségeikhez mérten meg is tisztogatták a magyar történelem szempontjából kiemelkedően fontos emlékművet. Majd az emlékmű körül és a Vereckei-szorosban, az egykori Árpád-vonal máig álló bunkerei körül zsákokba gyűjtötték az odahordott és a figyelmetlen turisták által eldobált szemetet. A "Lemossuk a gyalázatot" névre keresztelt programhoz csatlakozott csaknem száz rajongót a szervezők a munkácsi vár lovagtermében ebéddel várták.

A felső vár udvarán felállított színpadon mintegy 600 fős közönség előtt előbb az ungvári Credo verséneklő együttes adott egyórás koncertet, majd színpadra lépett a Kárpátia. A buli nagyon jól sikerült, a fiúk több új dalt is játszottak a Magyarországon éppen aznap megjelenő Utolsó percig című lemezükről. A Kárpátia frontembere, Petrás János szimbolikus jelentőségűnek nevezte a munkácsi koncertet, hisz ott csendült fel a zenekar Rongyos gárda című szerzeménye, ahol Magyarország históriájának ez idáig leghazafiasabb szabadcsapatának tagjai raboskodtak Kárpátalja cseh megszállásának idején. A koncert olyan szempontból is szimbolikus jelentőségű, hogy az egész rendezvénynek hátteret adott a nemrég eredeti helyére visszaállított Turul-szobor. Akik ott voltak, nem bánták meg: felejthetetlen élménnyel lettek gazdagabbak.

dózsa