Becsődölt UMDSZ-es ügyintézés

Kapcsolattartási támogatás: 350 igénylőnek elveszett a pénze?

2010. július 2., 10:00 , 494. szám

Nem először keresték meg lapunkat olvasóink az UMDSZ által Kárpátalján működtetett információs irodákkal kapcsolatos ügyekben. Az ungvári Tamás Pál és felesége, Zsuzsanna kapcsolattartási támogatást igényelt vissza az Ungvári Információs Irodában több mint egy évvel ezelőtt. Kezdetben rendszeresen érdeklődtek, de három hónap elteltével sem érkezett meg a pénzük, senki nem tudta nekik megmondani, hogy a kifizetés mikorra várható. Most viszont már azt a tájékoztatást kapták Ungváron és a Beregszászi Központi Információs Irodában is, hogy az idő lejárt és visszautalták a pénzüket Magyarországra, tehát a kapcsolattartási támogatásuk elveszett. Olvasóink nehezményezik, hogy bár címüket és telefonszámukat is feltüntették a leadott kérdőíven, mégsem értesítették őket az információs irodából, és most utólag őket hibáztatják.

Tamás Zsuzsanna: "A beregszászi irodában is érdeklődtünk a férjemmel, ahol megtudtuk, hogy ősz óta háromszor is visszautalták már a pénzünket Magyarországra, így az elveszett. Azt is elmondták az ügyintézők, hogy nem csak mi jártunk így, mutattak egy listát, ahol 350 hozzánk hasonlóan pórul járt ember neve szerepelt. Nem értem, hogyan fordulhat ilyen elő?"

Ezt követően több olvasónk azt is jelezte, hogy megjelent az információs irodákban a KAMOT Jótékonysági Alapítvány közleményeként aláírt felirat, amely azt tudatja az ügyfelekkel, hogy a kapcsolattartási támogatásokkal kapcsolatos kérelmeket 2010. 06. 25-ig fogadják csak, azt követően nem.

Szerettük volna megkérdezni az információs irodákat vezető Kincs Gergelyt, aki előbb egy teljes napig nem tartózkodott a munkahelyén, majd villámgyorsan szabadságra ment, kollégáival pedig csak annyit üzent, hogy kérdéseimre kizárólag Kocsis Mária, a KAMOT JA elnöke fog válaszolni. A KAMOT JA székhelyén megtudtuk, hogy Kocsis Mária is szabadságra ment, még mobiltelefonon sem tudtuk utolérni. Azt, hogy a két, jól megérdemelt szabadságát töltő vezetőt ki helyettesíti, senki sem tudta megmondani a két hivatalban. Úgy tűnik, már megint nagy lehet a baj az információs irodák körül, pedig alig egy éve annak, hogy a korábbi vezetést a napvilágra került visszaélések miatt meneszteni kellett.

Miután Kárpátalján senkitől nem kaptunk választ a kérdéseinkre, megkérdeztük az említett szervezetek magyarországi felügyelő szervét, a Szülőföld Alap Iroda igazgatóját, dr. Nagy Imrét, aki elmondta: "Arról nem tudok, hogy lenne olyan igény, ami nincs kielégítve. Ebben az ügyben biztosan Kocsis Máriát kell megkérdezni. Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz majd június 30-a után, még én sem tudok semmit mondani. Az a helyzet, hogy a kapcsolattartási támogatásra a forrásokat mi mindig pályázat alapján adjuk át. A legutóbbi pályázat úgy szólt, hogy az általunk átadott pénzeket legkésőbb június 30-ig kell elkölteni. Tehát valószínűleg azért van az ügyfelek felé hirdetve a június 25-i beadási határidő, mert azokat ők még fel akarják dolgozni. Az, hogy mi lesz július elsejétől, az az új magyar kormányzattól függ (...), hogy a kapcsolattartási támogatás rendszere fennmarad-e és milyen formában, arról szerintem még itt, Magyarországon sincs döntés. Ezért nem tudnak még a kinti szereplők sem mit mondani."

Arra a kérdésünkre, hogy miként fordulhat elő, hogy a KAMOT JA és az információs irodák vezetői egyszerre, helyettesítés nélkül mehetnek szabadságra, ráadásul a legnehezebb időszakban, az igazgató úr a következőt válaszolta: "Én is azt gondolom, hogy az a normális, ha egy szervezetben a vezetőnek mindig van helyettese. Szerintem ez az információs irodáknál is valamilyen formában megvan és a KAMOT alapítványnál is. Inkább ők nem mertek vagy nem tudnak információt adni. Szerintem a legfontosabb kérdések egy-két héten belül eldőlnek."

Ilyen "átvert ügyfelek keresik a felszívódott ügyintézőket" helyzet előfordul a gazdasági életben. Becsődölt utazási irodák kárvallott utasai, tönkrement feldolgozóüzemek beszállítói szoktak így járni. Itt azonban az UMDSZ vállalta a magyarországi támogatási rendszer tisztességes intézését, s most a kárpátaljai magyarok állnak a KAMOT-irodák előtt leforrázva.

Badó Zsolt