Húgyúti gyulladás

2010. július 2., 10:00 , 494. szám

Az utóbbi napokban gyakran kell vizelnem, ilyenkor erős, éles fájdalmat érzek, emellett pedig a derekam is fáj. Milyen betegségem lehet, és miként lehet kikezelni? - érdeklődött szerkesztőségünknél egy halábori olvasónk. Kérdéseit dr. Ludmilla Zaharovához, a Beregszászi Járási Kórház nefrológusához (vesespecialistájához) továbbítottuk.

- Húgyúti gyulladással állunk szemben - fejti ki az orvosnő. - A betegséget különböző baktériumok, streptococcusok, enterococcusok, e-coli bacilusok vagy staphylococcusok okozzák, a kór kialakulásához vezethet a megfázás, a gyakori mandulagyulladás, illetve a vitaminhiány, s emellett nőknél ez a betegség nagyon gyakran együtt jár a petefészek-, valamint a méhgyulladással. Két változata van: az akut és a krónikus. Mindkettőre jellemző a gyakori vizelés, különösen az éjszakai órákban, az akut megbetegedés esetében pedig erős, éles fájdalom lép fel a vizelés során. Az akutra jellemző az éles, a krónikusra pedig a tompa alhasi fájdalom, emellett az akut gyulladás esetében magas, akár 40 Celsius-fokot is elérő láz lép fel, míg a krónikusnál a láz el is maradhat, s ritkán derékfájást is érez a beteg.

- Miként kezelik a kórt?

- A betegnek diétáznia kell, csak kevés sónak, fűszernek szabad bekerülnie az ételébe, sült helyett egyen főtt húst, s igyon sok meleg folyadékot. Nagyon jó hatással van a szervezetre a kamilla-, illetve a csipkebogyótea, a petrezselyemgyökér, a petrezselyemlevél, valamint a zsurlófű főzete, s ajánlatos édesítőszer nélkül inni a gyógyteákat. Amennyiben viszont nagyon keserű a főzet, meg lehet édesíteni egy kevés mézzel vagy cukorral. Természetesen antibiotikumokat, a penicilincsoporthoz tartozó gyógyszereket (például ampicilint vagy amoxillt), a furadonikcsoporthoz tartozó orvosságokat (például nitroxolint), továbbá B-vitamint is felírunk a páciensnek, ha pedig éles fájdalmat érez, fájdalomcsillapítókkal, nospával vagy ibuprofennel szüntetjük meg a fájdalmat. Megjegyezném viszont, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek vigyázniuk kell az ibuprofennel, ez a gyógyszer ugyanis felemeli a vérnyomást, így csak úgy szedhetik a nevezett orvosságot, ha vérnyomáscsökkentő tablettát is vesznek be utána. Ami pedig a kezelés hosszát illeti, az akut gyulladás esetében öt-hét napig, míg a krónikus változatnál legalább két hétig tart a terápia.

- Hogyan lehet megelőzni a betegség kialakulását?

- Akinek gyenge az immunrendszere, az ne fürödjön hideg vízben, és ne járjon mezítláb, mert megfázhat. Az időjárásnak megfelelően kell öltözködni, ajánlatos a vitaminkúra, a nők esetében idejében el kell kezdeni a petefészek- vagy a méhgyulladás kezelését, hogy azok szövődményeként ne alakuljon ki a húgyúti gyulladás, és be kell tartani a nemi élet higiéniájának a szabályait.

Lajos Mihály