Megalakult a "KT" Irodalmi Kör

2010. július 2., 10:00 , 494. szám
Az irodalmi kör néhány tagja Márkus Katalinnal (hátul középen)

A Mezőkaszonyi Református Egyházközség szervezésében az irodalom felé nyitott gyerekek részvételével "KT" Irodalmi Kör néven megalakult egy tehetségkutató és -gondozó közösség. A kezdeményezésről Radvánszky Ferencet, Mezőkaszony és Bótrágy református lelkipásztorát kérdeztük.

"A Református Egyház már megalakulásától kezdve Istentől megértett céljául tűzte ki a tehetségek felkutatását és gondozását - tekint vissza az előzményekre a tiszteletes. - Református nagyjaink és nemességünk közül sokan jártak elöl jó példával, akik felfedezvén egy-egy közrendi, de tehetséges fiatalt, azt istápolásuk alá vették. A kor nagy tudásközpontjainak számító egyetemvárosokba - Krakkóba, Antwerpenbe, Oxfordba, Páduába stb. - küldték őket tanulni, ahonnan tudással felvértezve, majd hazatérve pillérei lettek magyarságunknak, hazánk református kollégiumaiban plántálva tovább a tudás magvait. Mi itt, Mezőkaszonyban úgy gondoltuk, hogy a Református Egyház ezen isteni indíttatású hagyományát szem előtt tartva felkaroljuk a környezetünkben lévő tehetségeket. Ezért néhány éve már, egy komplex, széles réteget magába foglalni akaró tehetség-kibontakoztató program keretében elindítottuk az Örömhír Klubot, az énekkart, a színjátszó, a kézműves, az angol és az ukrán kört. Ebbe a hosszú távú programba illeszkedik a most megalakult irodalmi kör is. Komoly szervezőmunkát végezve feltérképeztük, kik lehetnének látogatói a körnek, s csaknem három hete, a település Eötvös-kastélyában közel tizenöt, 6-12 éves gyerekkel megindítottuk a foglalkozásokat. Tekintve, hogy a gyülekezetünk tulajdonát képező Eötvös-kastélyban zajlanak foglalkozásaink, a "KT" (Kastély Társaság) Irodalmi Kör nevet vettük fel. A név, a foglalkozások helyszínén túl, utal a református jellegre is, ugyanis az Egyházunk hitvallásának, a Heidelbergi Káténak is a közhasználatban álló rövidítése, a KT."

A fiatalokkal Márkus Katalin, aktív gyülekezeti tag, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) végzőse foglalkozik heti egy alkalommal, hétfőn: a gyerekek irodalmi műveket olvasnak és elemeznek, Baraté Ágnes képzőművész-tanuló közreműködésével pedig rajzolással és festészettel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A csoport fő célja: az értékteremtés. Fontos módszer az asszociációs képesség fejlesztése, valamint az önálló alkotásra ösztönzés. Mint a tiszteletes elmondta, a jövőben a foglalkozások bővítéseként író-olvasó találkozókat, versmondó versenyeket is szeretnének szervezni. A különösen tehetségesnek bizonyuló fiatalok jövőjét az egyházközösség tanácsokkal és más lehetőségekkel tervezi egyengetni.

Radvánszky Ferenc elmondta még, hogy az itt zajló munka nem kizárólag a kaszonyiak számára nyitott, a környékbeli települések fiataljait is szeretettel várják. "Szeretnénk, hogy az itt foglalkoztatott gyerekek idővel Református Egyházunk és magyarságunk hasznos tagjaivá, húzóerejévé váljanak" - mondta végezetül a tiszteletes.

Fischer Zsolt