Nyári teendők a szőlőben

2010. július 2., 10:00 , 494. szám

A legfontosabb tudnivalókat az aktuális teendőkről Jakab Sándor beregszászi szőlész és borász foglalja össze.

- Hogyan őrizhetjük meg a borunkat a meleg nyári hónapokban?

- Amennyiben megkezdtünk egy hordó bort, de nem használtuk fel azt azonnal, a maradékot igyekezzünk átfejteni kisebb edényekbe úgy, hogy azok tele legyenek. Akár korsókba, palackokba is fejthetjük a bort. A lényeg, hogy minél kevesebbszer kelljen hozzányúlni a hordóhoz, a borhoz. A bort tartósíthatjuk oly módon is a megkezdett hordóban, hogy egy szódavizes palackot víz nélkül, csupán szén-dioxiddal töltünk fel a patronokkal, majd a borszívó tömlőt ráerősítve a szódásüveg csövére a szén-dioxidot a bor fölé a hordóba töltjük. Ezáltal a levegőnél nehezebb szén-dioxid védőréteget képez a bor felett, amely megakadályozza, hogy a folyadék érintkezzék a levegő oxigénjével. Egy hordóra kb. 2-3 patronnyi szén-dioxiddal számoljunk. Amennyiben hozzájutunk bortesztekhez, átfejtéskor meg tudjuk állapítani a bor szabadkén-tartalmát, s így pontosan meghatározhatjuk, még mennyi borkén hozzáadására van szükség, hiszen a szabad kénnel a bor mindig veszít a minőségéből. Ha mérésre nincs mód, tanácsos 100 literenként egy szűk kiskanálnyi borként mégis hozzáadni az italhoz, amelynek erre mindenképpen szüksége van ebben az időszakban.

- Ezen kívül is akadhat teendőnk a pincék táján?

- Az üres, tiszta és száraz hordókat 1-2 hónaponként rendszeresen kénezzük 100 liter űrtartalomra egy szál ként számolva. A kiürült hordót tanácsos azonnal kimosni, csorgóra állítani, majd amikor tökéletesen kiszáradt, kikénezni. Ne feledjük, hogy kénezni csak a tökéletesen száraz hordót szabad, mert amennyiben nedvesek kénezéskor a hordó dongái, szúrós záptojásszaguk lesz, amit a bor is átvesz! Időnként a pincét is érdemes 2-3 kénszalaggal átkénezni, fertőtleníteni. Figyeljünk oda a tisztaságra! Ha betonozott a helyiség, érdemes rendszeresen felmosni a padlózatot. Ezáltal nő a helyiség nedvességtartalma a száraz nyári melegben, s a lakóházak alatt kialakított pincékben ezzel a hőmérséklet csökkentéséhez is hozzájárulhatunk valamelyest. Ugyancsak hűthetjük a borospincét, ha éjszaka szellőztetünk, amikor valamivel hűvösebb van odakint.

- Mi a teendő a szőlőben?

- A szőlőben most a kötözés adja a legtöbb feladatot. Ezt a munkát rendszeresen végezzük, egy idényben 2-3-szor is. Ezenkívül vissza kell vágni a szőlő fáját, a támrendszer felett úgy 20-30 centiméter magasságban. Egyes fajták kifejezetten hajlamosak a hónaljhajtások növesztésére, de ebben az esztendőben a nagy mennyiségű csapadék miatt szinte minden fajtánál sok az oldalhajtás. A tőkék igen hosszú vesszőket neveltek, amelyeket ajánlatos vagy kipattintva kitörni, vagy egy-két levélnyire meghagyva visszavágni. Idén különösen fontos, hogy idejében elvégezzük az időszerű növényvédelmi munkákat, hiszen a csapadékos időszakok kedveznek a gombabetegségek terjedésének. Figyeljünk oda a gyomtalanításra! Az esőzések nyomán különösen dús füvek eltávolítása végett legalább évente 1-2 alkalommal kapáljuk meg a szőlőnket. Meglehet, azokban az ültetvényekben, ahol gyomirtót használnak, kevesebb a gyom, de ne feledjük, hogy a kapálással nemcsak a tőkéinket fojtogató hívatlan növényeket távolítjuk el, hanem fellazítva a talajt levegőhöz juttatjuk a gyökérzetet, s később a csapadékot is könnyebben tudja felvenni a megkapált növény. A csemegeszőlőknél még mindig nem késő elvégezni a hajtásválogatást, hiszen most látszik igazán, hogy milyen mennyiségű és minőségű termésre számíthatunk. Érdemes fürtválogatást is végezni, hogy szép nagy fürtöket kapjunk. Ajánlatos ritkítani a fürtöket, mert az idén a számuk sokkal nagyobb a kelleténél. A fürtszámot a borszőlőknél is érdemes kordában tartani. A kisfürtű fajtáknál többet, a nagyfürtűeknél kevesebbet tanácsos meghagyni. Ne feledjük, hogy amennyiben nagy a fürtterhelés, azt kockáztatjuk, hogy nem fog beérni a szőlőnk, ha nem lesz kellően hosszú és napos a nyárvégénk. Ne sajnáljuk eltávolítani a kisebb és gyatrább fürtöket, mert ezt meghálálja a növény azzal, hogy a megmaradók nagyobbak, szebbek, zamatosabbak lesznek és magasabb cukorfokkal szüretelhetünk. Figyeljünk oda a szüret időpontjára! Ne feledjük, hogy szüret előtt már nem permetezhetünk hosszú élelmiszer-egészségügyi várakozási idejű szerekkel, továbbá a kéntartalmú szereket is mellőzni kell majd 30-40 nappal szüret előtt, különben akadályozhatják az erjedést, nem forr ki megfelelőképpen a borunk.

- Elegendő permetezéssel elejét venni a fertőzések tovaterjedésének, vagy érdemes eltávolítani a fertőzött leveleket és fürtöket?

- Valamennyi fertőzött levél eltávolítása túlságosan nagy munka volna, de amennyiben úgyis zöldmunkákat végzünk a tőkéken, valóban érdemes lehetőség szerint eltávolítani a fertőzött részeket. A levágott fertőző leveleket és fürtöket mielőbb távolítsuk el a szőlőtőkék közeléből és égessük el.

- Milyen szempontok szerint metsszük vissza a hajtásokat a háztáji lugasokon nevelt szőlő esetében?

- Jellemzően csupán 2-3 tőke szőlővel borítanak be egy egész udvart, amitől azok túlterheltté válnak, azaz túl sok szőlőt nevelnek. Így azután gyakori, hogy az ilyen tőkéken nem érnek be megfelelően a fürtök, nem érnek el magas cukorfokot. Ezért tanácsos megduplázni a tőkék számát, s míg egy részükkel a lugas felső részét futtatjuk be, a többieket az alsóbb szintekre igazítjuk. Így elérhetjük, hogy ne csak a látvány legyen szép, s üdítő a lugas adta árnyék, de a megtermett szőlő is megfelelő minőségű legyen.

pszv