Polgármesterek világtalálkozója Gödöllőn

2010. július 2., 10:00 , 494. szám

A kormány még július 19-e előtt összehívja a Magyar Állandó Értekezletet (Máért), amely hat évig szünetelt - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyar polgármesterek VIII. világtalálkozójának második napján, Gödöllőn.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát is megtartják, "a kettő ugyanis nem vagy-vagy, hanem is-is". A Máért aktuális politikai kérdésekkel, míg a KMKF hosszú távú témákkal, feladatokkal foglalkozik. Semjén Zsolt kiemelte: a jövő felé kell nézni, és a körülöttünk lévő országokkal együttműködésben kell törekedni arra, hogy mindenkinek a helyzete - nemzetiségi téren és életminőségében is - javuljon.

A magyar polgármesterek világtalálkozóján mintegy 450-en vettek részt határon innen és túlról. Kárpátalját mintegy tucatnyi polgármester és önkormányzati vezető képviselte Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnökének és Mackó Istvánnak, az Ungvári Járási Tanács alelnökének vezetésével.

A második, a hétfői nap központi témája a határon túli kapcsolatok voltak. Markó Béla, Románia miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ elnöke kiemelte: a térség országai egymásra vannak utalva, ezért is fontos az Európai Unión belül az együttműködés erősítése, amelyre jó alkalmat teremt, hogy jövőre Magyarország töltheti be az uniós elnökségi posztot.

Duray Miklós felvidéki politikus a közelmúltban bécsi székhellyel megalakult Közép-európai Önkormányzati és Területfejlesztési Szövetség céljait ismertette. Mint mondta, az új szervezet a Kárpát-medencében a regionalizmus erősítésével a történelmi kapcsolatok megszakadt szálait fonja ismét össze. Elsősorban a gazdasági együttműködések erősítésére törekszik - tette hozzá. (MTI)