Felnőttkori mumpsz

2010. július 9., 10:00 , 495. szám

Nemrég mumpszot kaptam, majd a vírusfertőzés továbbterjedt és heregyulladást okozott. Félek, hogy ennek következtében nem válok-e meddővé - fordult szerkesztőségünkhöz egy ungvári férfiolvasónk. Kérdéseit dr. Gaál Gézához, a Beregszászi Járási Kórház belgyógyászati osztálya főorvosához továbbítottuk.

- A vírusos fertőzés által kiváltott mumpsz felnőttkorban nagyon súlyos következményekkel járhat, megtámadhatja a különböző belső szerveket, nevezetesen a hasnyálmirigyet, illetve - férfiak esetében - a heréket, melynek következtében vagy egyes típusú cukorbetegség, vagy heregyulladás alakul ki, az utóbbi pedig, sajnos, gyógyíthatatlan meddőséget okozhat. Ha viszont a betegség csak az egyik herét támadja meg, nem alakul ki a terméketlenség - válaszol beszélgetőtársam.

- Melyek a mumpsz, illetve a szövődmények tünetei, s miként kezelhetjük a betegségeket?

- A mumpsz tünete a hőemelkedés, torokfájás, kellemetlen, szorító érzés a fülek mögötti részeken, mivel megduzzadnak az ott található nyálmirigyek, amitől a fülkagylók kissé előregörbednek (a betegség specifikus jele az elálló fül). A kór kezelése során Diazolint, Analgint, vírusok elleni Amizont, illetve vitaminokat írunk fel a pácienseknek, a terápia pedig - az egyszerű hűlésekhez hasonlóan - öt-hét napig tart. Javaslom a betegeknek: a mumpsz esetén haladéktalanul jelentkezzenek kivizsgálásra, hogy mielőbb diagnosztizálni tudjuk az esetleges szövődményeket. Ha a vírusok megtámadják a hasnyálmirigyet, véglegesen leáll az inzulin termelése, és kialakul az egyes típusú cukorbetegség, amit a szájszárazság, a lefogyás, a szomjúságérzet és a nagyfokú vizeletürítés jelez. Ebben az esetben haladéktalanul el kell kezdeni a diabétesz kezelését, ami élethosszig tart. Amennyiben pedig heregyulladás alakul ki, felszökik a beteg láza, megnagyobbodnak a heréi, és nagyon erős fájdalmat érez a nemi szervében. A betegség kórházi terápiát igényel, erős fájdalomcsillapítókat, illetve vírusok elleni készítményeket írunk fel a páciensnek, emellett pedig helyi kezelést alkalmazunk. A gyulladás 7-10 nap leforgása alatt elmúlik, a terméketlenség azonban - mint már elmondtam - megmaradhat.

- Megelőzhető-e a mumpsz?

- A betegség cseppfertőzéssel terjed, ezért azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne tartózkodjanak egy szobában a mumpszos beteggel, nehogy megkapják a kórt.

Lajos Mihály