Fircák Iván "Kroton"

Kárpátalja Herkulese

2010. július 9., 10:00 , 495. szám
Iván Fircák csehszlovák személyi igazolványának oldala

A történelemben voltak, a jelenkorban pedig vannak olyan emberek, kik hatalmas testi erejükkel vívták ki embertársaik csodálatát. Elég, ha példaként Magyarország legerősebb emberét, egyben annak örökös Toldi-bajnokát, Fekete Lászlót említjük meg, akit teljesítményéért többek között 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntettek ki. Kárpátalján is akadt ilyen nagy hírnévre szert tett erősportoló a bilkei születésű Iván Fircák – becenevén Kroton – személyében, akit az 1920-30-as évek nemzetközi sajtója a világ legerősebb emberének nevezett. És méltán: nem egy olyan teljesítményt láthatott tőle a nagyérdemű, melyeket mind a mai napig nem tudtak megismételni.

A legendás erőember 1899. július 28-án született a mai Ilosvai járás Bilke nevű nagyközségében, középparaszti családban, s már gyerekkorában kitűnt nem mindennapi erejével. Húszéves korában a jobb kenyérkereset reményében Csehszlovákia fővárosába, Prágába ment. A fővárosban erőművészként és bokszolóként megnyert több különböző versenyt, majd a Herzfert cirkuszhoz szegődve artistaként szerepelt. Legismertebb cirkuszi produkciójaként összes kollégájával – több mint húsz emberrel – a vállán vonult be a porondra. Többször volt a Praha-Bubenec sportklub bajnoka, később pedig csehszlovák bajnok lett kézitusában és nehézatlétikában. A világ 64 országában fordult meg, többek között az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban, Brazíliában, Franciaországban, Kanadában. A francia fővárosban megnyerte a testépítők szépségversenyét, s súlyemelésben is 70 alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Az amerikai újságírók a 20. század legerősebb emberének nevezték.

Úgy hírlik, 1800 kilogrammot tudott felemelni. Egyszer pl. Németországban járva betért egy autószalonba, ahol felajánlották neki: amennyiben felemeli az egyik járművet, azt ajándékként, ingyen elviheti. Az erőművész állta a próbát: mint egy könnyű dobozt vette vállára a kocsit, melyet a megdöbbent tulajdonosok ígéretük szerint nyomban neki is adtak.

Spanyolországban, a bikaviadalok hazájában megfordulva felkérték, hogy erejét bizonyítandó, küzdjön meg az arénában a legerősebb bikával. Bár Kroton ezt megelőzően még soha nem volt torreádor, elfogadta a nagy veszélyekkel járó kihívást. Viszont a spanyol szokásoktól gyökeresen eltérő módon, tőr nélkül, pusztán testi erejére hagyatkozva lépett az arénába. A fújtatva rárohanó bikát a szarvánál fogva elkapta, majd a földre gyűrve olyan erővel tekerte ki az állat nyakát, hogy még az egyik szarva is letört. Ezt követően a tömeg megdöbbenése és éljenzése közepette vállára kapta a kimúlt állatot, majd egy közeli étterembe vitte, ahol arra kérte a személyzetet, süssék meg neki. Az általa vállára vett bika 947 kilót nyomott.

A legendák szerint nemcsak ezzel a bikával, hanem "modern gladiátorként" más fenevadakkal – oroszlánokkal és tigrisekkel – is birkózott élete során, méghozzá puszta kézzel. A nagy díjakkal járó küzdelmek állandó életveszélyt hordoztak magukban. Ezt példázza egy grúz nemzetiségű barátjának tragédiája is, akit egy ilyen küzdelem során oroszlán ölt meg. Az elhunytnak bátorsága és férfiassága elismeréseként Grúziában egy harcos és oroszlán küzdelmét ábrázoló szobor hirdeti emlékét.

De talán a Kroton számára legemlékezetesebb év 1928 volt, amikor az angol királynő felkérésére Nagy-Britanniába utazott, hogy összemérje erejét a szupernehézsúlyú ökölvívás akkori világbajnokával, John Jacksonnal. Az összecsapás kezdetén a többség a brit győzelmét jósolta, de csalódniuk kellett. Kroton egy jól irányzott ütéssel – melynek következtében még a bőrkesztyűje is felhasadt – betörte az angol mellkasát, aki így feladta a küzdelmet. A királynő – majd a sajtó által az eseményekről értesülő közvélemény – ezen győzelem eredményeként nevezte őt "Kroton"-nak, vagyis legyőzhetetlennek. A királynő a szóbeli elismerésen kívül busásan meg is jutalmazta a kárpátaljai hőst: egy különleges övet és egy gazdagon díszített római kori sisakot (latin nevén cassist) ajándékozott számára. Ehhez csatlakozva pedig az akkor legnagyobbnak számító gépkocsigyártól, a Fordtól egy kizárólag az ő számára készített autót kapott ajándékba, oldalán a Kroton felirattal.

Az eseményeket ugyanakkor tragédia árnyékolta be: a vesztes Jackson nem tudott beletörődni a vereség okozta szégyenbe, és öngyilkosságot követett el: kivetette magát egy ház emeleti ablakából. A halott baráti köre bosszút forralt, és a bajnokot kövekkel dobálták meg súlyos sérüléseket – többek között koponyatörést – okozva. De szerencsére meg tudták menteni: a koponya tört darabjait eltávolították, és a hézagot aranylemezzel pótolták.

Noha még nagy anyagi vonzattal együtt járó karrier előtt állt, a 30-as évek végén Kroton úgy döntött, hazatér szülőföldjére és letelepszik. A cseh nemzetiségű, vele a cirkuszban fellépő Ruzena Ziklt vette feleségül, kitől nyolc gyermeke született.

A "kárpátaljai medve" pályafutása a szovjet rendszer idején került mélypontra. Tekintve, hogy szimpatizált az 1939-ben rövid ideig fennálló Karpatszka Ukrajina állammal, a szovjet állambiztonság, az NKVD – majd később ennek utódszervezete, a KGB – szemmel tartotta. Többek között fia, Iván miatt is. Ő édesapja tehetségét örökölve Ukrajna bokszbajnokává küzdötte fel magát. Miután azonban állítólag három viccet mondott Sztálinról, "ukrán burzsoá nacionalizmus" vádjával tizenöt év börtönre ítélték, melyből nyolcat le is töltött. A hatalom ezenkívül elkobozta Kroton győzelmi trófeáit, sőt fényképeit is, aki ezután tejátvevőként dolgozott Bilkén. A kolhozba ugyanakkor soha nem lépett be. Családja eltartása érdekében bemutatókat vállalt különböző kisebb települések klubjaiban, a hatalom azonban nem engedélyezte fellépéseit olyan nagyvárosokban, mint pl. Moszkva, Leningrád vagy Kijev. Idős korában is mindenkit ámulatba ejtve emelte a hatalmas súlyokat, ujjaival szív alakúra hajlítgatta a nagy, 200-as szögeket, vagy patkószögből dugóhúzót készített. Puszta kézzel nyomott bele szögeket fába, melyet aztán a saját fogaival húzott ki. De a kisvasút mozdonyát is kiemelte a helyéről, majd visszahelyezte.

Kroton 71 éves korában hunyt el Bilkén. Halála egykori koponyatörésének következménye volt: a törött és eltávolított koponyacsontokat pótoló aranylemez idővel cserére szorult, de a Szovjetunióban nem volt erre megfelelően képzett szakember. Műtéti módja erre csak külföldön lett volna, ám kérvényeit az ebben döntésre hivatott szervek és politikusok rendre elutasították. Időközben a lemez alatti szövetek elgennyesedtek, minek következtében az acélember egyre fogyott és gyengült. Végül 1970. november 10-én elhunyt. A szovjet rendszer (egyik) abszurduma, hogy halálát követően koponyájából eltávolították az aranylemezt, s így ravatalozták fel. A temetésén készült fényképen gézzel bepólyált feje is megerősíti mindezt. Búcsúztatására nagyon sokan összegyűltek, valóságos tömeg kísérte el utolsó útjára. Születésének 110. évfordulójára Bilkén szobrot állítottak, melynek avatásán részt vett Vaszil Virasztyuk, Ukrajna legerősebb embere, ki emlékbeszéddel tisztelgett előtte. Megemlítendő még, hogy ugyanitt minden évben megtartják a tiszteletére szervezett emléknapot, melynek során a fiatalabb generáció próbálja felülmúlni a nagy előd súlyemelő teljesítményét.

Olyan sportteljesítményeket állított fel, melyekből sok a mai napig megismételhetetlen. A titkot többféleképpen próbálták megmagyarázni. Egyesek szerint sikereihez nemcsak erőre, hanem egyfajta, csak általa ismert technikára is szükség volt. Mások szerint erejéhez az ételek járultak hozzá. Az étvágy kapcsán már szóltunk a Spanyolországban megölt, majd pecsenyének elkészített bikáról, s tudni kell még, hogy Kroton reggelire negyven tojásból készített rántottát fogyasztott. S volt olyan bemutatója, ahol az azt követő ebéden egy egész sült libát fogyasztott el egy láda sör kíséretében.

A Beregvidéki Múzeumban külön részleg hirdeti Iván Fircák emlékét, melynek kiállítási anyagát Sepa János, a múzeum igazgatója gyűjtötte össze. A fényképek betekintést engednek Kroton életébe: többek között láthatjuk családtagjait, valamint őt magát fellépés közben, a nevével ékesített automobiljában ülve, illetve a királynőtől kapott római kori sisakjában. Megtekinthetjük Fircák Ján névre kiállított csehszlovák igazolványát, valamint a temetéséről készült fényképeket. Prezentálva vannak még az életét feldolgozó kiadványok. De talán a legnagyobb látványosság Kroton már említett, lószőr taréjjal ékesített, fémből készült sisakja, mely jelenleg restaurálásra vár.

Fischer Zsolt