Az ET ajánlása Ukrajnának

2010. július 16., 10:00 , 496. szám

Az Európa Tanács jelentést hozott nyilvánosságra a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartájának ukrajnai alkalmazásáról.

A jelentést a charta gyakorlati alkalmazásának felügyeletével megbízott független szakértői testület készítette. A dokumentum alapján az ET több ajánlást fogalmazott meg Ukrajna számára. Egyebek mellett arra sürgette Kijevet, hogy javítson a kisebbségi nyelvek helyzetén az oktatás terén, és biztosítsa a kisebbségi nyelvek beszélőinek jogát a saját nyelven történő oktatáshoz.

Ezenkívül a strasbourgi székhelyű testület azt is szorgalmazta, hogy Ukrajna módosítsa a jelenleg alkalmazott küszöböt a kisebbségi nyelveknek a helyi közigazgatásban való alkalmazására vonatkozóan. Arra is figyelmeztette az ukrán hatóságokat, hogy a televízió- és rádióműsorokkal kapcsolatos kvóták, illetve az az előírás, hogy kötelező valamennyi külföldi filmet ukrán nyelvre szinkronizálni vagy feliratozni, ne legyen káros hatással a regionális és kisebbségi nyelveken történő műsorsugárzásra. (Kárpátalja/versii.com/MTI)