Elhalasztják a népszámlálást

2010. július 16., 10:00 , 496. szám

A gazdasági válság miatt 2011 helyett 2012-ben tartják az országos népszámlálást - jelentette be múlt pénteken Natalija Vlaszenko, az Ukrán Demográfiai és Szociális Kutatások Intézetének igazgatója.

A szakember szerint még a múlt évben kellett volna megtartani a 2011-re tervezett országos népesség-összeírást megelőző próbanépszámlálást, de a válság miatt nem jutott pénz rá. Mint mondta, a demográfiai intézet ezért kénytelen volt a népszavazás megtartásának elhalasztását javasolni a kormánynak.

Vlaszenko közölte, hogy a legutóbbi népszámlálás 2001-ben volt Ukrajnában. Az ENSZ előírásai szerint ugyan 10 évente kell népesség-összeírást végezni, ám egy év halasztás megengedett. Hozzátette: már elkezdődtek az előkészületek a próbanépszámlálás megtartására, amelyre idén decemberben kerül sor Harkiv megye Dergacsovi járásában.

A demográfus kifejtette, hogy csak a népszámlálás adataiból nyerhetők olyan átfogó információk a lakosságról, amelyek alapul szolgálnak az ország stratégiai fejlesztési terveinek a kidolgozásához. A népességszámon kívül, jegyezte meg, a döntéshozók képet alkothatnak a lakosság képzettségi szintjéről, nyelv és nemzetiség szerinti összetételéről, valamint a migrációs folyamatokról. (Kárpátalja/MTI/hirado.hu)