A kalászosok betakarításáról

2010. július 16., 10:00 , 496. szám

A kalászosok betakarításával és az aktuális szántóföldi teendőkkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Tóth Gyula, a Terra Dei Alapítvány szaktanácsadója és vezetője foglalja össze.

- Lassan túl vagyunk az őszi árpa betakarításán. Milyenek a gazdák eddigi tapasztalatai?

- Sajnos az idei csapadékos tavasz és nyárelő megtette a magáét. Elfogadható, jó termés csak azokon a helyeken mutatkozott, ahol sikerült betartani az alapvető technológiai követelményeket. Gondolok itt mindenekelőtt a vetés idejére és minőségére, a tavaszi fejtrágyázásra és gyomirtásra, valamint a betegségek elleni növényvédelemre és a minőségi betakarításra.

- Mi jelentette idén a legnagyobb gondot?

- Nem győzzük eleget hangoztatni, hogy tápanyag-utánpótlás nélkül nem reménykedhetünk a jó termésben. Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy a termelők nemcsak hogy szerves trágyát nem használnak, de tavasszal is megfeledkeznek a fejtrágyázásról, és számos más alapvető technológiai követelményről.

Sajnos az idei évben igen kevés gazdálkodó végezte el a kalászosok gyomirtását, amiben persze közrejátszott a csapadékos tavaszi időjárás is. Ennek következtében a gyomnövények felhasználták a talajban lévő tápanyagok jelentős részét, s az aratás kezdetére teljesen ellepték a termesztett kultúrnövényeket. A betakarítást így az alacsony termésátlag mellett megnehezítette a gyomnövények sokasága is, amit a kiöregedett kombájnokkal lehetetlen volt jelentős szemveszteség nélkül elvégezni.

- Mit kezdhetünk az elgyomosodott táblákkal?

- A legtöbb gyomnövény magva mostanára beérett, s a talaj felszínére került, ami nem múlik el nyomtalanul. Ezért az idei esztendőben különösen nagy jelentősége lesz a sokat emlegetett tarlóhántásnak. Ha idén nem végezzük el ezt a fontos műveletet, az ősszel a talajba forgatott gyommagvak akár néhány éven át is éreztethetik hatásukat. Azt ajánljuk tehát, hogy aki csak teheti, feltétlenül végezzen tarlóhántást, amivel elősegíthetjük a gyomnövények magvainak gyors kikelését, majd további műveletekkel megsemmisíthetjük az élősködő növényeket.

Amennyiben az adott területen a következő évben tavaszi kultúrák vetését tervezzük, nem árt megfontolni a zöldtrágyának való növények vetését. Nálunk a legkézenfekvőbb megoldás talán a repce vetése volna, amely őszre jelentős tömegű zöldmasszát nevel és nem is kerül sokba a vetőmag. ( A tarlóhántás jelentőségével és a zöldtrágyázás szerepével lapunk 2009. július 31-i számában foglalkoztunk részletesen.)

- Folytatódik a kalászosok betakarítása. Mire érdemes odafigyelni?

- Mindenekelőtt figyeljünk oda, hogy a betakarítást csak a teljes érés fázisában kezdjük, amikor a szem nedvességtartalma 16 százalék alá esik. (A szem ilyenkor roppan a fogak között.) Ha a szem nedvességtartalma 16 százalék fölötti, veszélyes a terményt nagyobb kupacban tárolni. Ilyenkor megvan az esélye annak, hogy a kupac bemelegszik és a termés dohos lesz. Még inkább fenyeget ez a veszély, ha a termés tele van gyommagvakkal és növényi maradványokkal. A szem ilyenkor átveszi a gyommagvak és növényi maradványok nedvességtartalmának jelentős részét, miáltal még inkább megnövekszik a dohosodás veszélye. Ezért azt ajánljuk, hogy amennyiben nincs lehetőség a tisztításra, csak azután kupacoljuk be a terményt, hogy néhány napig, lehetőleg napfényes, száraz melegben többször átforgattuk és teljesen megszáradtak a növényi maradványok.

A betakarítás másik igen fontos követelménye, hogy a szemveszteség 4 százalék alatt maradjon. Ezt csak jól beszabályozott kombájnnal tudjuk elérni. A kombájnos felelőssége éppen ezért abban áll, hogy ellenőrizze a szalmarend alatti sávot és a pelyvát, hogy észrevegye a nagyobb mennyiségű veszteséget.

Úgy kell megválasztani a kombájn haladási sebességét, hogy a kasza érkezzen elvágni az asztalra döntött szárakat és a dobra adagolni azokat. A dob fordulatszámát és a dobkosár nyílását úgy szabályozzuk, hogy a kalászt teljesen kicsépelje, de ne törje a szemet.

Ugyancsak fontos, hogy a minőségi és gyors tarlóhántás érdekében a szalmát az aratás után két napon belül takarítsuk le a termőterületről. A nagy melegben, amikor már semmi nem védi a talajt a kiszáradástól, a szalmabetakarítás műveletét minél gyorsabban el kell végezni, hogy megőrizzük a talaj felső rétegének nedvességtartalmát.

- Mivel a belvíz sok helyen megsemmisítette a kultúrnövényeket, ezért számosan kérdezik, hogy vethetnek-e még valamit idén, aminek hasznát veszik?

- Ha igyekszünk, és van még vetőmagnak való burgonyánk (nem túl késői fajta), bátran el lehet ültetni azt. Ezenkívül vethetünk még zöldborsót, zöldbabot és középnyári káposztát is, akár helyrevetéssel, akár palántázással (lehetőleg olyan helyre, ahol szükség esetén megoldhatjuk a locsolást).

- Mikor tepelítsük a lucernát?

- Amennyiben valaki arra szánta el magát, hogy lucernát telepít, annak augusztus közepéig van erre lehetősége, addig van idő tökéletesen előkészíteni a talajt vetés alá.

pszv