Strandok Kárpátalján

2010. július 16., 10:00 , 496. szám

"Ha végre itt a nyár és meleg az idő, az ember strandra jár, mert mást nem tehet ő" - mondja a régi sláger. De vannak-e ma kiépített strandok kies szülőföldünkön?

- Técsőn ilyesmi nincs - tájékoztat Kékesi Sándor, a városi KMKSZ-alapszervezet elnöke. - Persze, vannak, akik lejárnak fürödni a Tiszára, de nem jó a víz minősége, inkább elutaznak Bustyaházára, ahol nagy strand működik a Talabor partján.

- Rengetegen járnak ide füröcskélni, a bustyaházaiakon kívül técsőiek, bedőházaiak, vajnágiak, naponta úgy ezren is megfordulnak a parton - magyarázza Franc András, a bustyaházai KMKSZ-alapszervezet elnöke. - A víz minősége kitűnő, viszont nincs rendesen kiépítve a strand, még csak WC sincs, az emberek kénytelenek "bokorvécébe" menni, ha rájuk tör a szükség. Kölcsönzőt is hiába keresnének, ahol gumimatracot, gumicsónakot stb. bérelhetnének a pihenni vágyók, a legközelebbi kávézók, élelmiszerüzletek pedig 200-300 méterre találhatók, ahol üdítőitalt, fagylaltot lehet vásárolni vagy le lehet ülni egy csésze kávéra, egy pohár üdítőre. Vízi mentők sincsenek, de szerencsére sekély a víz, mélysége nem haladja meg az egy métert.

- Huszton a Tiszán nem, a Nagyágon viszont van egy szabadstrand, melyet elég sokan látogatnak - tudom meg Puka Évától, a KMKSZ Huszti Alapszervezetének az elnökétől. - Nem beszélhetünk, persze, kiépített strandról, sem vízi mentőt, sem kölcsönzőt nem találunk, van viszont két kávézó s pár büfé, ahol az emberek csillapíthatják éhüket-szomjukat.

- Nagyszőlősön ugyancsak hiába keresnénk egy kiépített strandot - fejti ki Szabó Károly, az Ukrán-Magyar Természetbarátok és Vízi Turizmus Társaság társelnöke. - Sokan járnak a Tiszára, de többnyire csak amolyan "vadkeleti" körülmények között fürödhetnek. A Vinnyicski-dűlőben, a folyó partján működik egy ideiglenes kemping, mely ingyenes, bárki felütheti ott a sátrát, s mosdó is található a területén. Emellett ugyancsak a nevezett dűlőben található a Sasfészek Szálloda, ahol 300 hrivnya leperkálása fejében gumicsónakot is lehet bérelni, a hotel nyitott úszómedencéjét pedig nemcsak a szálloda vendégei látogathatják, hanem bárki, aki szeretne egyet úszni. Persze, fizetett uszodáról van szó, ahol hétköznap 10, vasárnap pedig 20 hrivnyát kell befizetni a fürdési lehetőségért.

- Beregszásznak valaha volt egy nagyon szép strandja a Vérkén, de az 1960-as évek végétől kezdődően lassan tönkrement, mert az elvtársak nem tartották rendben a csatornát, s ma a Vérke tisztítása csak egyes polgármesterjelöltek választási kampányában szokott szerepelni mint a kitűzött célok egyike - fejti ki Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Városi Alapszervezetének az elnöke. - A beregszásziak a város híres termálfürdőjébe járnak úszni - mely sajnos - túlzsúfolt, az árak pedig felülmúlják a szolgáltatások színvonalát vagy felkeresik a borzsovai Borzsa-partot, a nagyberegi tavat, illetve a beregdédai bányatavat. A két utóbbi helyen kiépített strand működik.

Mint a Nagyberegi Községi Tanácsnál közölték, az öt hrivnya befizetése ellenében látogatható Nagyberegi-tó elsősorban horgásztó, csak egy kisebb részén működik strand. Itt étterem, illetve több - maximum 40 hrivnya fejében - bérbe vehető faházikó várja a kirándulókat, ahol megpihenhetnek, elfogyasztva a magukkal hozott elemózsiát. A strandon vécé is található. A parton vízi mentő teljesít szolgálatot, van bérbe vehető saslik-, illetve grillsütőhely, továbbá strandlabdát is lehet kölcsönözni, ám sem nyugágyakat, sem gumimatracokat, sem gumicsónakokat nem lehet bérbe venni.

- Munkácson van két nyitott uszoda, melyek közül az egyikben termálvízben lehet fürödni, a másik viszont jelenleg használaton kívül áll - tájékoztat Popovics Pál, a KáMCSSZ elnöke. - Emellett a helybeliek több helyen is fürödnek a Latorca városi szakaszán.

- Egy kisebb, magánkézben lévő strand működik a folyóparton - kapom az információt a Munkácsi Városi Tanácstól. - Egy éttermen kívül kisebb foci-, illetve röplabdapálya is várja itt a kikapcsolódni vágyókat, amellett illemhely is működik a strandon, nem ügyel viszont vízi mentő a fürdőzőkre, s itt sem lehet nyugágyakat, gumimatracokat kölcsönözni.

- A bazilita kolostornál pedig található egy nem hivatalos, nem kiépített strand, ahová az emberek lejárnak fürödni, ott viszonylag tiszta a Latorca, nem úgy, mint másutt, ahol kezd iszaposodni - fűzi hozzá egy nevének közzétételétől elzárkózó munkácsi olvasónk.

Ungváron a folyó menti Bozdosi parktól a Gorkij parkig több helyütt is fürdőznek az Ungban, de kiépített strandot még a parkok folyóparti részén sem találunk. (Ám míg a Bozdosi parkot legalább rendben tartják, addig a Gorkij parkkal láthatóan senki sem törődik, ha az elhanyagoltság fájna, akkor ez a létesítmény a nap 24 órájában teljes erőből üvöltene.) Egyedül a radvánci kőbánya elhagyott tavánál működik egy magánkézben lévő, ám ingyenesen látogatható, kiépített strand, melyet öt évvel ezelőtt hozott létre egy vállalkozó. A létesítmény reggel nyolctól este nyolc óráig tart nyitva, kávézója mellett szépen kiépített nyitott és fedett teraszok sorakoznak, a bányatavi fürdőzés lehetősége mellett pedig egy nagyobb és egy kisebb úszómedence is van a strand területén, melyek közül a nagyobbik, sajnos, nem működik, ám a kisebbiket térítésmentesen használhatják a gyermekek.

- Ha valaki napernyőt szeretne borítani a nyitott teraszok valamelyikén álló asztala fölé, az ingyen kikölcsönözheti az árnyékot nyújtó szerkezetet, s ugyancsak így lehet bérbe venni a nagyméretű, felfújható strandlabdákat is - tájékoztat a létesítmény tulajdonosa. - A nyugágyakért és a hozzájuk való matracokért viszont 15 hrivnyát kell fizetni egy napra, a pingpongasztal félórai használata 10 hrivnyába kerül, a sasliksütőt ezer hrivnyáért lehet bérbe venni, a vízibiciklik félórai használatáért pedig 15 hrivnyát kell befizetni. A WC-használat ugyanakkor díjtalan (viszont ez a létesítmény csak egy ütött-kopott pottyantós WC - a szerző). Van egy vízi mentőnk is. Ami pedig a látogatottságunkat illeti, ha jó az idő, hétköznap 200-250, szombaton és vasárnap pedig 500-700 fürdőző keresi fel a strandot.

L. M.