Elindulhatnak az első ENPI-projektek

2010. július 23., 10:00 , 497. szám

Július 14-én Huszton került sor az első három győztes támogatási projekt megállapodásának aláírására a Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna közötti, a 2007-2013-as időszakra szóló Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz Határon Átnyúló Együttműködési Program (ENPI) összesen 47 projektje közül.

Az eseményen részt vettek az ENPI irányító testületeinek, a Kárpátaljai Megyei Tanácsnak, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatalnak, a huszti járási önkormányzatnak és közigazgatási hivatalnak, valamint a győztes pályázatot benyújtó intézményeknek a képviselői.

Köszöntőjében Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke rámutatott, hogy Kárpátalján a határon átnyúló együttműködés hagyományainak mély gyökerei vannak. "Nekünk az a nemes küldetés jutott osztályrészül, hogy erősítsük és folytassuk, s új, a nemzetközi kapcsolatokban bekövetkezett reformok által diktált tartalommal gazdagítsuk azokat" - tette hozzá a szónok.

Az együttműködés keretében megvalósuló programok a gazdaság, a szociális szféra, valamint a környezetvédelem fejlesztésére terjednek ki. Az első három győztes projekt között szerepel a Beregdéda térségében megvalósuló Bereg-Kárpáti határ menti ipari park létrehozásához szükséges tervdokumentáció kidolgozása, a másik elképzelés a bioenergetika fejlesztését célozza az ukrán-szlovák határtérségben, míg a harmadik program a csecsemőhalandóság szintjének csökkentését tűzi ki céljául a magyar-ukrán határtérségben.

szcs