Nyári állományváltás hajtatásban

2010. július 23., 10:00 , 497. szám

Nyár közepén válaszút elé kerülnek a fólia alatt termelő gazdák: megújítsák-e növényállományukat, avagy új palántákat telepítsenek. A döntési szempontokról Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót, a Terra Dei Alapítvány szaktanácsadóját kérdeztük.

- Miért merül fel a növényállomány cseréjének lehetősége nyár közepén, amikor elvben minden feltétel adott a további termesztéshez?

- Elsősorban a paradicsom és az uborka esetében vetődik fel a növényállomány cseréjének kérdése. A paradicsommal ugyanis - különösen az alacsony, kis légterű sátrakban - az a gond, hogy nagyon hamar kinövi a létesítményt. További gond, hogy a paradicsomnál kötődési problémák jelentkezhetnek a nagy melegben, s a termés nem színeződik megfelelően - 32 fok feletti hőmérsékletnél a sárga szín nem alakul át pirossá, vagyis sárgagalléros marad a paradicsomunk, ami kevésbé piacképes termést eredményez.

Erre a problémára kétféle megoldás létezik. Az egyik, hogy úgynevezett féldeterminált fajtákat ültetnek, ami azt jelenti, hogy a paradicsom fajtájától függően az 5-7. fürt után a bokor abbahagyja a növekedést. Ez hasznos a termelő szempontjából, mivel viszonylag korán, aránylag jelentős terméshányadot lehet betakarítani, viszont nehezen indul meg a növény, s ha újraindítjuk a hajtásokat, késő ősszel lehet róluk egy újabb termést betakarítani.

A másik járható út, hogy a letermett bokrokat kitakarítjuk a létesítményből, elvégezzük azokat a fertőtlenítési munkálatokat, amelyekre nyáron mód van, majd újabb növényállományt telepítünk. (A talajfertőtlenítők többsége gázt termelő szer, mint például a Basamid, amely gyakorlatilag minden élőt elpusztít, de hőmérsékletfüggő, azaz legalább 15 fokos talajhőmérsékletnél alkalmazható hatékonyan. Ebből következik, hogy a nyár, az állományváltás ideje kiválóan alkalmas a szer bevetésére.)

- Hogyan időzíthető az állományváltás a gyakorlatban?

- Amennyiben paradicsomot akarunk ültetni, már június eleje táján el kell kezdeni a palántanevelést a következő időszakra. Így, amikorra június végére letermett a tavasszal ültetett állományunk, kész a következő "generáció", július közepén kiültethetjük az új palántákat. Ebben az esetben számíthatunk rá, hogy őszre ismét szép állományunk fejlődik.

- Mi a helyzet az uborkával?

- Az uborkánál a fajták zöme a főszáron folyamatosan megújítható, ami annyit jelent, hogy ha a hajtatásban főszáron termelünk, tehát a kocsokat nem engedjük meg, akkor a megfelelő kondicionálás, azaz levélfelszedés, nitrogén és kalcium túlsúlyos műtrágya adagolása mellett az uborka gyakorlatilag folyamatosan szedhető. Ugyanakkor a nagy nyári melegben az uborka termésének egy része is görbült, hibás lehet. Ráadásul mindig csak utólag derül ki a gazda számára, hogy érdemes volt-e megújítani az uborkaállományt, attól függően, hogy hogyan alakult az uborka nyári eladási ára. A legtöbb évben, így idén is, az uborka ára ilyenkor, nyár közepén a padlón van, miközben a növényállománynak ebben az időszakban is változatlanul ki kell juttatni ugyanazokat trágyákat és növényvédő szereket, el kell végezni a szükséges növényápolási munkálatokat is. Így gyakran előfordul, hogy a felvásárlási ár nem fedezi a termelő kiadásait. Ilyenkor az ember hajlamos rálegyinteni az állományra, s legfeljebb vizet juttatni ki a növényeknek

. Ebben az esetben azonban nem készülünk fel az állomány őszi megújulására, amikor pedig az uborka ára ismét feljebb kapaszkodik.

- Mit tanácsol erre az esetre?

- Amennyiben azt prognosztizáljuk, hogy nyáron valószínűleg sok lesz az uborka a piacon, s ezért csak olcsón értékesíthetjük, tanácsos július közepéig, amíg legalább 1-2 hrivnyás kilogrammonkénti áron lehet túladni a termésen, folytatni a termesztést. Közben július közepén nekikezdhetünk a palántanevelésnek, így július végén, legkésőbb augusztus első napjaiban már ki lehet ültetni az új uborkaállományt. Az új állomány haszna, hogy friss, erőteljes növényekkel megy neki a termelő az őszi hajtatásnak. A termelők tapasztalatból tudják, hogy az őszi hajtatás mindig rizikósabb, hiszen jönnek a szeptemberi-októberi hűvös, párás, gyakran esős napok. Ilyenkor egy jó kondícióban lévő, tápanyagokkal megfelelően feltöltött állomány jobban átvészeli a szélsőségesebb körülményeket, ráadásul a termés is szebb lesz.

- Mire érdemes odafigyelni az állománycserénél?

- A tavaszi ültetésnél szokott elhangzani a figyelmeztetés, hogy a növény "ülve ne maradjon", azaz célszerű eltávolítani az uborka első 3-4 levélhónaljából a kis terméseket, miáltal folyamatos növekedést érhetünk el a főszár hajtáscsúcsán. A nyári ültetésnél mindez másként van, ugyanis az optimális meleget nyilvánvalóan megkapja a növény, a talaj víz- és tápanyagellátása is bőséges szokott lenni, úgyhogy erőteljesen növekszik. A problémát az szokta okozni, hogy nehezen terem. A talaj összsótartalmát az egekbe emelni nem lehet, így megoldásként a káli túlsúlyos műtrágya adagolása javasolható, ugyanakkor rajta kell hagyni a növényeken az első kis uborkákat. Ne feledjük, hogy az őszi hajtatás gyakorlatilag 1-2 nagyobb szedést jelent, ami megfelelő jövedelmet biztosíthat a gazdának.

pszv