Szarvasmarhák vírusos hasmenése

2010. július 23., 10:00 , 497. szám

A tehenem napok óta étvágytalan, csökken a tejtermelése és nagyon híg hasmenése van, naponta ötször-hatszor is ürít. Milyen betegség támadta meg, és miként kezelhetjük ki belőle? - érdeklődött szerkesztőségünknél egy beregújfalui olvasónk. Kérdéseit Varga Bélához, a Beregszászi Járási Állategészségügyi Központ állatorvosához továbbítottuk.

- A jószágnak minden bizonnyal vírusos hasmenése van, amit a PCR-vírus okoz - magyarázza az állatgyógyász. - A mikroorganizmus elmocsarasodott folyóvizekben, vizenyős réteken fordul elő, s az ivás során kerül be a szarvasmarha emésztőrendszerébe, ahol leköti a gyomorsavat, elnyálkásítja a bélfalakat, és súlyos hasmenést okoz. Az állat napközben ötször-hatszor is ürít, a fekáliája pedig olyan híg, mint a víz. További tünet az étvágytalanság, a tejtermelés csökkenése, a szarvasmarha lesoványodása, elgyengülése, s bár nem minden esetben, de láz is felléphet. A betegség lappangási ideje 14 nap, majd - ha nem kezeljük - egy-két hét leforgása alatt végez a jószággal (a kór lefolyásának a hossza attól függ, milyen kondícióban van az állat, mennyire erős a szervezete). A beteg gyomra nem tudja kivonni az eleségben lévő tápanyagokat, ezért a jószág legyengül, s az erős hasmenés következményeként eltávozik a víz a szervezetéből, az állat kiszárad.

- Miként kezelhetjük a kórt?

- Intravénás úton kalcium-glukózát, illetve - a szervezet erősítése végett - C-vitamint juttatunk a szarvasmarha véráramába naponta egyszer. Emellett napi két alkalommal kalcium-glukonát, naponta egyszer pedig antibiotikumos (Farmatil, Farmazin, Vetaszeptol) injekciókat adunk be a jószágnak, az említett antibiotikumokat viszont por formájában, a jószág takarmányába keverve vagy ivóvízében feloldva is bejuttatjuk - naponta kétszer - az állat szervezetébe, hogy a nevezett orvosságok közvetlen módon is bekerüljenek az emésztőrendszerbe, s fejtsék ki ott gyógyító hatásukat. A terápia egy hétig tart, utána pedig következik az utókezelés, melynek során napi egyszeri alkalommal Klozantel, Brontel és Invermin injekciókat, por alakban pedig Albendazolt, valamint Tetramizolt adunk be a jószágnak, hogy kipusztítsuk belőle a máj- és a gyomorgilisztákat, féregtelenítsük a szervezetét, erősítve ezáltal az immunrendszerét.

- Hogyan előzhetjük meg a betegség kialakulását?

- Ügyeljünk rá, hogy a szarvasmarha ne igyon mocsaras vizet, nehogy megfertőződjön. A községi tanácsoknak gondoskodniuk kell róla, hogy tiszta vizű kút legyen a legelőkön. Az immunrendszer erősítése végett a tél folyamán jó minőségű takarmánnyal (szénával, abrakkal) etessük a jószágot, tavasszal, a legelőre való kihajtás előtt, illetve ősszel, a behajtás után pedig alkalmazzunk megelőző féregtelenítést a fent említett gilisztahajtó gyógyszerekkel, s télen-nyáron gondoskodjunk róla, hogy a nátriumbevitel érdekében sót is fogyaszthasson a jószág. A füvekben, a zöldtakarmányban ugyanis csak kálium található, pedig a nátriumnak is nagy szerepe van a szervezet erősítésében. Végezetül pedig megemlíteném, hogy az Európai Unióban már létezik a vírusos hasmenés elleni védőoltás, s Ukrajnában is kifejlesztés alatt áll a vakcina.

Lajos Mihály