A 950 éves Császlóc ünnepelt

2010. július 30., 10:00 , 498. szám

A történelmi források szerint Császlóc község 1060-ban jött létre, így idén 950 éves – jelentette be Roják Mária, Császlóc polgármestere az ungvári járási település falunapjának megnyitóján, majd köszöntötte a vendégeket és köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke ünnepi beszéde elején a polgármester asszony lehetetlent nem ismerő elszántságára utalva viccesen megjegyezte: "Roják Mária olyan energikus és talpraesett vezető, hogy majdnem biztos voltam benne, el tudja intézni azt is, hogy ne legyen eső." Majd összefogásra szólította fel Császlóc magyarságát: "Határozzuk el, hogy akár törik, akár szakad, mi megmaradunk itt magyarnak. Álljuk a megpróbáltatásokat, mint most az esőt. A kárpátaljai magyarság egészének a következő legfontosabb próbatétele az őszi helyhatósági választások lesznek, ahol – ellenállva az ukrán pártok csábításának – állni kell majd a sarat. Ahhoz, hogy megmaradhassunk itt magyarnak, magyar pártra kell szavaznunk október 31-én" – figyelmeztetett a KMKSZ elnöke.

Mackó István, az Ungvári Járási Tanács alelnöke a járási tanács és a járási állami közigazgatási hivatal vezetőinek nevében köszöntötte a szervezőket és a résztvevőket, majd kijelentette: "Abban biztos vagyok, hogy itt, a császlóci falunapon tartalmas műsort fogunk látni és az eső ellenére is jó lesz a hangulat, mert ez a korábbi években mindig így volt és most sem lehet másként."

Bár újra és újra szitálni kezdett az eső, ez látszólag a szabadtéri programokban senkit sem zavart. Egyedül a falunap idejére odatelepült kis vidámpark iránt nem mutatkozott érdeklődés. Talán sörből és fagylaltból is kevesebb fogyott. A legtöbben a szabadtéri színpad előtt és a saslikos sátorba tömörültek, ahonnan saslikevés közben is látni lehetett a színpadot. Az ünnepi műsor sztárjai ezúttal is a helyi asszonyokból alakult Csicsergő Csajok együttes volt, akiket harmonikán Bacskai Béla szalókai lakodalmas nagyvőfély kísért. A Csicsergők előbb dalban köszöntötték a vendégeket, majd egy terefere műsorban vallottak titkaikról. Mindenki a hasát fogta, amikor a nagymamakorú Csicsergő Csajok egyedi szöveggel rappelni kezdtek a stílushoz illő öltözékben, végül pedig egy cigánytánccal tették fel műsorukra a koronát.

Színes produkciókat láthattunk a Tóth Nándor művészeti vezető által felkészített Császlóci Ifjúsági Tánccsoport előadásában, akik rock and rollt és csárdást táncoltak, valamint előadtak egy, a Nox együttest idéző táncos-énekes produkciót. Neszuh András népszerű ukrán dalokat énekelt, a császlóci lányok pedig ügyesen parodizálták a Mónika-show című tévéműsort.

Végül a szürtei Tinédzserek zenekar játszott AC/DC-, Republic- és Beatrice-számokat. A Tinédzserek – név szerint Valkócz Réka szintetizátor, Bodnár Dávid akusztikus gitár, Mackó Miklós gitár és Ignácz Krisztián gitár, ének – csak januárban alakult, a császlóci volt a negyedik nyilvános fellépésük. A tehetséges fiatalok előtt reméljük, nagy jövő áll.

Végül az eső ellenére is akadtak vállalkozó kedvűek, akik felültek a nagy körhintára. Mindenki megkóstolhatta a helybéli Gajdos József, Neszuh András és Roják Tamás által főzött finom bográcsgulyást. Majd ebből és az egyéb finom ételekből és italokból erőt merítve a 950 éves Császlócot ünneplő falunapozók hajnali kettőig táncoltak.

Badó Zsolt