Görög katolikus hittantábor Antalócon

2010. július 30., 10:00 , 498. szám

"Istenben, élünk, mozgunk és vagyunk...

Az Ő gyermekei vagyunk" (Apcsel 17,28)

Akár ez a szentírási szakasz is lehetett volna jelmondata a 2010. július 5-10. között szervezett antalóci nyári hittantábornak. Az egyhetes tábor vezetői Tóth Jenő palágykomoróci és Lődár Jenő mezőgecsei görög katolikus áldozópap voltak. Az atyák segítőikkel együtt azon fáradoztak, hogy a 152 gyerek testben és lélekben feltöltődve, megerősödve, új barátokra találva, örömmel szívében térjen haza. A változatos programokon, különböző versenyeken, bajnokságokon, túrákon való megmérettetés nemcsak arról szólt, hogy ki lett a legjobb az ügyességi vetélkedőn, ki nyert a fociban vagy a röplabdában, ki tudott a legtöbb hittankérdésre válaszolni, hanem arról, hogy egy új közösségbe kerülve el tudják-e fogadni a másikat. A vetélkedőkön kívül fontos volt a felhőtlen szórakozás: kaszonyi fürdőzés, a fiatalok által igen kedvelt diszkó, izgalmas éjszakai túra, filmnézés, kézműveskedés.

Minden napot egy szertartással kezdtünk, lefekvés előtt pedig közös imával fejeztük. Részt vettünk Szent Liturgián, Parakliszon, Akatiszton. Lődár Jenő atya egyik prédikációjában azt kérte a jelenlévőktől, hogy tegyenek fel maguknak egy fontos kérdést: "Mit jelent számomra Jézus Krisztus?" A választ mindenki meg tudja adni saját magának. Válaszolunk a tetteinkkel, beszédünkkel, mindennapi jó és rossz cselekedeteinkkel.

Sajnos sok fiatal él még úgy a világban, hogy nem ismeri Jézus Krisztust. Már gyerekkorban elvonják a figyelmet a világi dolgok Jézusról. Főképp a szülők feladata lenne figyelni arra, hogy vigyék gyermekeiket templomba. A felgyorsult mindennapokban, a rohanó világban, az anyagi problémák megoldásakor nem veszik észre azt, hogy mikor kell megállni, nem hallják Krisztus szavát. A táborlakók 12-13 évesen megértettek valamit, amit a felnőttek közül sokan nem.

A tábort hálaadó liturgiával zártuk, amelyen Tóth Jenő atya a bűnről beszélt. Figyelmeztette a fiatalokat, hogy a világban sok bűn és kegyetlenség uralkodik. Amilyen környezetben él valaki, olyanná válik. Hatással van ránk és formál bennünket. Könnyű tömegemberré válni és azt tenni, amit látunk és hallunk. Egy idő után pedig elhisszük, hogy az a természetes, amit a filmekben, a reklámokban látunk.

"Aki nem születik újjá, nem láthatja meg az Isten országát." (Jn 3,3)

Fóris Csilla