II. Rózsafesztivál

2010. július 30., 10:00 , 498. szám

A beregszászi járási Beregdédában nagy kultusza van a rózsának: a település minden portájának udvarán, kertjében és háza előtt találkozhatunk ezzel a gyönyörű virággal. Így talán nem véletlen, hogy a dédaiak a falunapból magát fesztivállá kinőtt rendezvény névadójának a virágok eme királynőjét választották. A rangos esemény július 25-én immár második alkalommal került megrendezésre.

A megnyitó ünnepségre a nagy eső miatt a helyi általános iskola sporttermében került sor, ahol a fesztivált szervező községi tanács képviseletében elsőként Egressy István, Beregdéda polgármestere köszöntötte a szép számmal összegyűlt nézőket. Majd Halász Lászlónak, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal kulturális és turisztikai osztályvezetőjének adta át a szót, aki beszédében többek között a rendezvény közösségmegtartó és közösségformáló erejét emelte ki, majd a jövő kapcsán arról szólt, milyen nagy lehetőségeket tartogat egy, a helyi tradíciókat és kultúrát magába foglaló rendezvény a turisták által gyakran látogatott Beregdéda számára.

A megnyitó beszédeket követően kezdetét vették a kulturális programok. A szépségversennyel kezdtek, melynek keretében óvodás, tini és ettől tizennyolc évig terjedő "felnőtt" kategóriákban léptek a zsűri és a közönség elé Beregdéda legszebb lányai estélyi, majd hétköznapi ruhában. A zsűri - melynek soraiban Halász Lászlón kívül helyet kapott Nagy Anikó, Asztély polgármestere is - döntése alapján az óvodások kategóriájában Hidi Noémi lett a szépségkirálynő, első udvarhölgye Balla Anasztázia, második udvarhölgye Gajdos Dzsenifer lett. Ugyanezen életkorú fiatalemberekből megválasztásra került a rózsaherceg is Baraté Lóránt személyében. A tinik közül Simon Vivienn lett Beregdéda legszebb lánya, megelőzve a második és harmadik helyezett Simon Violettát, illetve Kovács Emíliát. A felnőtt kategóriában Kőszeghy Judit fejére került a korona, udvarhölgyei rangsorban Kozák Krisztina és Nagy Orsolya lettek. Az első helyezettek jutalma korona volt, valamint a többi helyezettel együtt értékes ajándékot is kaptak.

Felléptek még a helyi óvodások magyar népi tánccal és versekkel, melyekért jutalmul a szervezőktől finom nassolnivalót kaptak. Őket követte még az asztélyi tánccsoport, valamint a dédai kultúrcsoport. A fesztivál folyamán ingyenes vérnyomás- és vércukorszintmérésre is lehetőség volt. Sokan vásároltak jegyet a tombolasorsolásra is, melynek legértékesebb díját, egy kávéfőzőt Kótunovics Olga vihette haza, míg a második legértékesebb nyereményt, egy mobiltelefont Egressy Annamária nyerte meg.

Estére elállt az eső, így kedvező lehetőség nyílt a szabadtéri koncertre, melyen ezúttal a nyíregyházi Zeusz együttes húzta a talpalávalót, majd zárásként tűzijátékra került sor.

F.Zs.