Negyvenöt

2010. július 30., 10:00 , 498. szám

Negyvenötéves érettségi találkozóra gyűltek össze az 1956-ban Munkácson, a magyar iskolában végzett diákok. A találkozó színhelye az egykori alma mater, a mai katolikus líceum volt. Összesen 19-en jöttünk össze A és B osztályos tanulók.

A két osztály valamikori 45(!) végzőséből 9-en sajnos már örökre eltávoztak közülünk, valamennyiükre név szerint megemlékeztünk, így most is úgy érezzük, hogy ők továbbra is velünk vannak.

Rövid ünnepi köszöntőt e sorok írója mondott, megköszönve a vén diákoknak a részvételt, majd "szigorú" névsorolvasást tartott.

A találkozó nagy csattanója csak ezután következett: megjelent, nagy öröm és üdvrivalgás közepette, a B osztály első tanítónője, Tomori Böbi néni. Az osztály 1954-ben, tehát 56 éve kezdte el a betűvetést Böbi néni vezetésével. Minden volt tanulóra nagyon szívélyesen, egyeseket személyesen felismerve emlékezett a már másfél évtizede Magyarországon élő "Első Tanítónő". Az A osztály első tanítónője, Riskó Ilonka néni már nem érhette meg ezt a nevezetes napot, három évvel ezelőtt távozott közülünk. Drága Ilonka néni, nyugodj békében!

Az örömteli percek, izgalmak és visszaemlékezések folytatódtak egy vidám hangulatú banketten a közeli hangulatos kávézó különtermében. Sokakban megfogalmazódott, hogy ezután akár gyakrabban is összejöhetnénk, ezért búcsúzóul azt is kívánom mindannyiunknak: jövőre, veletek, ugyanitt...

Fedeles Jenő