Paprikatermesztési bemutató

2010. július 30., 10:00 , 498. szám
Őr Hidi László előadás közben

Ezúttal Nagydobronyba invitálta a Terra Dei holland alapítású mezőgazdasági szaktanácsadó hálózat a fóliaházas csemegepaprika-termesztés iránt érdeklődőket. A program a Terra Dei szaktanácsadójának, Őr Hidi Lászlónak a fóliasátraiban kezdődött, ahol a magyarországi Duna R Kft. Ruskó József által nemesített nyolc csemegepaprika hibrid került próbatermesztésre. A látvány meggyőző, a termés gyönyörű. A fóliasátrak minden korszerű elvárásnak megfelelnek, a csöpögtető öntözés mellett a növények leveleit a levegőből nedvesítő öntözőrendszer is ki van építve bennük, a levegő áramlását pedig nagy ventilátorok segítik, stb.

A szakmai előadásokra és tapasztalatcserére a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthonban került sor, ahol elsőként Őr Hidi László számolt be az új fajtákkal kapcsolatos tapasztalatairól. Mint fogalmazott: "A jó paprikafajta olyan, amit megvesznek a piacon a vevők és a viszonteladók. A helybéli piacokon leginkább a nagyméretű, úgynevezett t.v., tölteni való paprikát keresik, azt is leginkább két színben szeretik, a halványzöld, salátaszínűt és a csontfehéret. Érdekes módon a sötétzöld színű paprikát vagy az új lila fajtákat nem kedvelik a kárpátaljai vásárlók, ellentétben a nyugat-európai piacokkal. A tölteni való mellett később nagy a kereslet az úgynevezett betűrt végű vagy Bloky típusú paprika iránt is kárpátalja piacain. Hellyel-közzel a hosszúkás, vékony húsú, kosszarv paprikák is jelen vannak a piacainkon, de nagyobb mennyiséget ebből már nem lehet eladni. Augusztustól megnő a kereslet a nagyobbrészt szabadföldi termesztésben termelt paradicsompaprika iránt is. De például a Törökországban és a Balkán-félszigeten népszerű Kapia típusú paprikákat nálunk nem is ismerik. A csípős fajták közül a vékony, sötétzöld, 15 cm-nél nem hosszabb paprika iránt van kereslet. A sokkal bővebben termő, világos fajták a helyi piacokon eladhatatlanok. Ennek a magyarázata az lehet, hogy a csípős paprikát a kereskedők zöme darabszámra értékesíti, és nem mindegy számukra, hogy 50 termés van egy kilóban vagy csak 10-12." Az említett, jól eladható fajtakörökön belül arra kell figyelnie a termelőnek egy hibrid fajta kiválasztásánál, hogy bőtermő legyen, ideálisan termeszthető legyen a gazda termesztő berendezésében, pontosabban a fóliasátorban mindig kell, hogy legyen 1,5 méter szabad légrétegnek a termesztett növények felett, hogy a fóliát lehessen jól szellőztetni. Jó, ha a fajta nem hoz hosszú, erős kocsokat, és nyáron is jól köt, megfelelő, tetszetős termést hoz. Fontos lehet a fajta koraisága és az, hogy kevésbé legyenek láthatóak a termésein a kalciumhiányos tünetek. Őr Hidi László beszélt a csemegepaprika metszett termesztési módjáról, a szakszerű öntözésről, a tripszek és levéltetvek elleni védekezés lehetőségeiről. Hangsúlyozta, hogy célszerű minél magasabb vírustolerancia-fokú fajtákat választani. Elemezte a kárpátaljai paprikatermesztés gazdaságosságát is, összehasonlítva a paradicsom- és uborkatermesztéssel, majd kitért a magyarországi homokhátságokon elterjedt vándorfóliák alkalmazási lehetőségeire is.

A magyarországi Drimba Zoltán ismertette a Duna R Kft. 33 hibrid paprikafajtáját, amelyekből néhányat próbaként már termesztettek is a Terra Deivel együttműködésben Nagydobronyban, Zaricsán és Mezőgecsében. A nagyobb szakértelmet igénylő Emese fajta alacsony növésű, emiatt alkalmasabb alacsony légterű fóliasátrakba. Őr Hidi László egyik kedvence lett a világoszöld Promontor fajta és annak kisebb termésű, kicsit korábbi Campona fajtája. Az Etele fajta volt az első Európában, amely rezisztens volt a TNV-3 dohány mozaikvírus ellen. Megtudhattuk, hogy a Duna R Kft. két legjobb hobbifajtája a Juliánusz és a Hétvezér, ezeket ajánlják a kevésbé tapasztalt termelőknek is. A Hétvezér a legjobb illatú fajta. A legjobb Bloky fajták a Bíbic, Bóbita és Bagoly. Romániában a legelterjedtebb a Bíbic fajta. A Kapia paprikák közül a legjobb ízűek, a Székely és a Csángó nevű hibridek lettek bemutatva. Szóba került a szakember előadásában a szakszerű tápanyag-utánpótlás és az öntözés is. Elhangzott, hogy a nagy nemzetközi növénynemesítő cégek áraihoz képest 50%-kal olcsóbban beszerezhetőek a Duna R Kft. kiváló vetőmagjai.

Badó Zsolt