Semjén leállította, az UMDSZ fittyet hányt rá

Ismét működnek az információs irodák

2010. július 30., 10:00 , 498. szám

Az UMDSZ által működtetett információs irodahálózat körül már többször voltak kisebb nagyobb botrányok, mígnem 2009-ben a Gyurcsány-kormány menesztette a hálózat éléről annak felelős vezetőjét, Dupka György UMDSZ-alelnököt és főkönyvelőjét, Turóczy Istvánt. Dupka György helyére egy másik UMDSZ-alelnök fia, Kincs Gergely került.

A májusi választások után hivatalba lépett az új magyar kormány, majd július elején Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy ezentúl csak a Beregszászi és az Ungvári Magyar Konzulátusok adhatnak ki magyarigazolványokat Kárpátalján. Közölte: vizsgálatot is elrendelt amiatt, hogy több magyarigazolványt adtak ki, mint ahányan magyarnak vallják magukat Kárpátalján.

Németh Zsolt külügyi államtitkár is nyilatkozott az ügyben, aki elmondta: Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséget (UMDSZ) terheli a politikai felelősség, amiért Kárpátalján jogosulatlanok is kaptak magyarigazolványokat. "Ezeket az igazolványokat az UMDSZ által fenntartott irodahálózat osztotta szét. Egyértelmű a politikai felelősség kérdése."

Az üggyel kapcsolatosan nyilatkozott az UMDSZ és a KMKSZ vezetése is. Kovács Miklós KMKSZ-elnök elmondta: pozitív lépésként értékeli a budapesti kormány intézkedését, annál is inkább, hogy a KMKSZ már évekkel ezelőtt jelezte az akkori szocialista kormánynak, hogy szerinte jogosulatlanul jutnak magyarul nem beszélő személyek magyarigazolványhoz Ukrajnában, és igényelnek ennek birtokában kedvezményesen az ukrajnai magyar konzulátusokon schengeni vízumot. Az üggyel kapcsolatban a Kárpáti Igaz Szóban az UMDSZ-vezetők részéről magyarázkodó írások jelentek meg. Legutóbb július 24-én Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnöke igyekezett az említett lap harmadik oldalán összefoglalni az ügyben kialakul helyzetet. Írásából megtudhatjuk többek között, hogy a Semjén Zsolt által elrendelt vizsgálatot koordináló Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára személyes konzultációra rendelte Zubánics Lászlót és Kincs Gergelyt Budapestre.

Zubánics leírta továbbá azt is, hogy az említett vizsgálat eredményéről hétfőn, azaz július 26-án kapnak értesítést, valamint azt, hogy az információs irodáknak 2011. március 31-ig van érvényes szerződése, így: "A fent említett szerződésnek megfelelően további intézkedésig az információs irodák folyamatosan működnek, befogadják és továbbítják a kérelmeket."

Az Ungvári Magyar Főkonzulátuson dr. Nagy Attila vezetőkonzul tájékoztatott: "A magyarigazolványok kiadása egyelőre az ismert okok miatt felfüggesztésre került. Kis türelmet kérünk, amíg a helyzet rendeződik. Nyílván a megfelelő szinten a megfelelő döntések meg fognak születni ezzel kapcsolatban."

Olvasóinktól értesültünk arról, hogy július 26. után is fogadják a magyarigazolványok iránti kérelmeket az említett irodák, ezt a beregszászi iroda egyik ügyintézője is megerősítette, ezért az ügy tisztázása érdekében Gál András Levente államtitkár úrhoz fordultunk. Válasza lapzártánkig nem érkezett meg.

Badó Zsolt