A Terra Dei munkájával ismerkedett Brenzovics László

2010. július 30., 10:00 , 498. szám

A Terra Dei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Központ munkájával ismerkedett Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke, aki július 27-én találkozott a központ munkatársaival.

A hét éve alapított, nonprofit alapon alapítványként működő Terra Dei tevékenységéről Őr Hidi László szaktanácsadó tájékoztatta Brenzovics Lászlót. Többek között elmondta, hogy a Terra Dei három éve koordinálja a Soros Alapítvány és a Dorcas Jótékonysági Alapítvány által finanszírozott Zöldház programot, melynek keretében rászoruló, ám vállalkozó kedvű sokgyermekes családok kapnak kamatmentesen hitelbe egy komplett, 40x10 méteres területű, átlagosan 25 ezer hrivnyába kerülő fóliaházat. A hitel összegét a termelésből befolyt bevételből három év alatt kell törleszteniük, ami jó lehetőség a kitöréshez. Az így befolyt pénzből pedig újabb családok kaphatnak fóliaházakat. A központ munkatársai segítenek felállítani és működtetni a fóliaházat, szakszerű termelést folytatni. A programnak nagy sikere van, eddig közel 40 fóliaházat helyeztek már ki, és egyre többen érdeklődnek az effajta hitellehetőség iránt. Őr Hidi László fontosnak nevezte a Terra Dei tevékenységének szociális vonulatát, hiszen ezáltal boldogulási lehetőséget tudnak nyújtani a kevésbé tehetős lakossági rétegeknek, azok számára, akik hajlandóak tenni is valamit életszínvonaluk javulásának érdekében.

Gál István szaktanácsadó tájékoztatása szerint a Terra Dei főleg a kistermelőket, a családi gazdaságokat támogatja szaktanácsadással: munkatársai kiutaznak a falvakba, vagyis helybe viszik a tudást. A téli hónapokban előadásokat tartanak a falvakban a helybelieket leginkább érdeklő témakörökben, a nyári időszakban pedig helyszíni szaktanácsadást tartanak a gazdáknak (lásd írásunkat a 6. oldalon - a szerk.). Ezenkívül egy növényvédelmi szolgálata is van a Terra Deinek, nemcsak az előre leszerződött gazdákhoz járnak ki kéthetente, hanem, ha valakinek problémája van és levélben leírva vagy telefonon eljuttatja azt a központhoz, tanácsot kap, mivel permetezzen, mit tegyen. Elmondta, hogy Kárpátalján leginkább az intenzív fóliás zöldségtermesztésből tudnak megélni a kisgazdaságok, melyek tömegesen állnak át erre a zöldségtermesztési módra, és egyre nagyobb igényük van a szakmai tanácsokra.

Brenzovics László elmondta: hasznosnak tartaná, ha egyfajta szövetkezetet hoznának létre a helyi gazdák, amely kilépne a piacra és egységesen képviselné az érdekeiket. Jelenleg az a helyzet, hogy eljönnek Kárpátaljára a lembergiek vagy más régióbeliek, olcsón felvásárolják a helyi gyümölcsöt és zöldséget, a gazdák pedig ki vannak nekik szolgáltatva. Ha viszont a szövetkezet már nem a közvetítővel, hanem közvetlenül a piacokkal, áruházláncokkal lép kapcsolatba konkrét ajánlatokkal, ez biztonságot ad a gazdának, mert tudja, hogy állandó felvevőpiaca lesz a termékeinek. A megyei tanács elnökhelyettese hangsúlyozta a partnerkapcsolatok létesítésének fontosságát a szomszédos országok határ menti megyéinek hasonló szervezeteivel, gazdálkodóival, mert velük együttműködve nagyobb esélyek nyílnak az európai uniós pályázati források elnyerésére. Végül arra kérte a Terra Dei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Központ munkatársait, foglalják össze elképzeléseiket, projektjeiket, melyekre támogatást lehet igényelni különböző forrásokból.

bj