A végrehajtásért Wetzel Tamás miniszteri biztos felel

Kettős állampolgárság

2010. július 30., 10:00 , 498. szám

Miniszteri biztosként a migrációs jog szakértője, a vonatkozó jogszabály egyik előkészítője, a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter által július 1-jén kinevezett Wetzel Tamás felel majd a kettős állampolgárságról szóló törvény végrehajtásáért.

A magyar Országgyűlés 97,7 százalékos többséggel támogatta május 26-án a kettős állampolgárságról szóló törvényt. A jogszabály igen jelentős szervezést igénylő végrehajtásának koordinálásával Wetzel Tamást, a törvény egyik előkészítőjét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen migrációs jogból PhD-fokozatot szerzett szakértőt bízta meg a kormány. A miniszteri biztos a sajtónak nyilatkozva elmondta, széles körű infrastrukturális, informatikai és személyügyi fejlesztéseket igényel az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetése, sőt, mindehhez további jogalkotási teendők is társulnak. Kiemelte: a végrehajtási rendeletet heteken belül elfogadja a kabinet.

Wetzel Tamás elmondta, hogy a visszaélések elkerülése - és a minél kevesebb sorban állás - érdekében mindenképpen a lehető legtöbb helyen elérhető igénylést támogatják, amit csak személyesen lehet megtenni. Az állampolgársági kérelmet így a külképviseleteken, az anyakönyvvezetőknél, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal igazgatóságainál is le lehet majd adni személyesen. Az elbírálás 4-5 hónapig tart. (bj/hirtv.hu/magyarhirlap.hu/kozlony.magyarorszag.hu)