Felkészülés az önkormányzati választásokra

A KMKSZ választmányi ülésén

2010. augusztus 6., 10:00 , 499. szám

Július 31-én Beregszászban ülésezett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség választmánya. Kovács Miklós, a Szövetség elnöke beszámolóját az anyaországi és ukrajnai politikai helyzet hátterének elemzésével kezdte. Kiemelt fontosságú kérdés lehet a közelgő önkormányzati választásokon, hogy a kárpátaljai magyar szavazók milyen jelzést kapnak a magyarországi kormányzat részéről – mondta Kovács Miklós, majd kijelentette: "Azt kell mondjam, ebben a tekintetben viszonylag jól állunk. Megvan rá minden esély, hogy ez az októberi választásokig mindenki számára egyértelműen tisztázódjon."

A KMKSZ elnöke elemezte az ukrajnai önkormányzati választások várható forgatókönyvét is, azon belül a KMKSZ várható esélyeit. A Szövetség számára döntő fontosságú kérdés, hogy hogyan fogják megszabni a választási körzetek határait a territoriális választási bizottságok.

Kovács Miklós tájékoztatta a választmányt, hogy az UMDSZ nevében Zubánics László – az aláírás szerint megbízott elnök – választási együttműködést ajánlott a KMKSZ-nek. Levelükben jelezték, hogy bizonyos esetben beleegyeznének, hogy a megyében csak a KMKSZ listája legyen az egyetlen magyar erő. A KMKSZ elnöke szerint kérdés: "Miért nem Gajdos István írta alá az együttműködést felajánló levelet, illetve komolyan lehet-e venni egy ilyen ajánlatot akkor is, ha nem az elnök írta alá? Kérdés továbbá, hogy a megbízott elnök ez esetben mit jelenthet az UMDSZ-nél? Az említett kérdésekre remélhetőleg rövid időn belül választ kapunk majd."

Az önkormányzati választásokra történő felkészülés kapcsán a választmány elfogadta a választási kampány menetrendjét, a pártlistaállítás alapelveit, majd Kovács Miklós felolvasta a majdani KMKSZ-es képviselőjelöltekkel kötendő szerződés szövegét, amelyet a választmány tagjainak javaslatai alapján kiegészítve szintén elfogadtak. (Lásd: keretes.)

Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke hozzászólásában kiemelte, hogy az október 31-i önkormányzati választásoknak különleges tétje is van. A szlovákiai parlamenti választásokat követően felütötték a fejüket olyan vélemények is, hogy az etnikai pártokra nincs szükség, hiszen nem tudják elnyerni a választók bizalmát. Emiatt összmagyar szempontból is fontos az, hogy a KMKSZ–Ukrajnai Magyar Párt átugorja ezt a lécet, hisz mi úgy tudjuk bizonyítani a legitimitásunkat, ha a megyei pártlistánkon szereplő jelöltjeink bejutnak a megyei tanácsba, illetve a járási tanácsokban is képviselőcsoportokra teszünk szert.

Az UMDSZ levele kapcsán Brenzovics László elmondta, hogy Gajdos Istvánnal folytatott korábbi megbeszélésein is felvetődött már a megyei közös lista ötlete, illetve azt is felajánlotta az UMDSZ elnöke, hogy azokon a helyeken, ahol a magyarság aránya csekély, például Ungváron, Munkácson és a Felső-Tisza-vidék járásaiban, a KMKSZ és az UMDSZ állítson közös listát. Brenzovics László szerint a közeledés oka nyilvánvaló, adminisztratív erőforrások nélkül a megyei tanácsba történő bekerülésre kicsi esélye lesz az ellenszervezetnek, egy esetleges bukás esetén pedig megszűnnek önálló magyar politikai erő lenni.

A továbbiakban Szedlák Gyula, a KMKSZ Aknaszlatinai Alapszervezetének elnöke minden jelenlévőt invitált a KMKSZ központi Szent István-napi rendezvényére, amelyet hagyományosan idén is a bányásztelepülésen szerveznek meg augusztus 20-án.

A KMKSZ választmánya aggodalmát kifejező nyilatkozatot fogadott el a magyar tankönyvellátás kapcsán kialakult tarthatatlan helyzettel kapcsolatban, hisz jelen pillanatban nem folyik a magyar tankönyvek kiadásának finanszírozása.

Badó Zsolt

Képviselő-jelölti vállalás (KMKSZ)

1. Megválasztásom esetén, képviselői munkám során a KMKSZ–UMP iránymutatásának megfelelően, a kárpátaljai magyarság érdekében tevékenykedem.

2. Megválasztásom esetén, képviselői munkám során nemcsak saját településem, de az általam képviselt összes település érdekében munkálkodom.

3. A körzetem rossz választási szereplése esetén felajánlom lemondásomat a képviselőségről a listában utánam következő jobb eredményt felmutató körzet képviselőjelöltje javára. Hivatalos lemondási nyilatkozatomat a KMKSZ–UMP elnökségénél letétbe helyezem.

4. Megalakulása esetén a KMKSZ–UMP megfelelő frakciójában, illetve képviselői csoportjában tevékenykedem. A frakciószabályzatot betartom.

5. Tudomásul veszem, hogy a képviselői frakció (képviselőcsoport) tevékenységét a KMKSZ–UMP (KMKSZ), illetve annak helyi szervezete döntései alapján folytatja.

6. Tudomásul veszem, hogy a frakciószabályzat be nem tartása, illetve nem a frakciódöntésnek megfelelő szavazás esetén a frakció, illetve a megfelelő pártszervezet intézkedéseket (figyelmeztetés, kizárás, visszahívás stb.) foganatosíthat.

7. Kijelentem, hogy a tanácsülésről, valamint a hivatalosan összehívott frakcióülésről, illetve bizottsági ülésről való háromszori folytatólagos igazolatlan hiányzás esetén hajlandó vagyok a képviselőségről lemondani.

8. Kijelentem, hogy tanácsi tisztségre való megválasztásom esetén a fentebbieket továbbra is magamra kötelezőnek ismerem el.

Az ülés résztvevői

Milován Sándor, Brenzovics László és Kovács Miklós