Ha Zubánics a megbízott elnök, akkor kicsoda Gajdos?

Zavaros UMDSZ-es kommunikáció

2010. augusztus 6., 10:00 , 499. szám

Az UMDSZ újabb nagy békülési akcióiról ír a zöld KISZó, lehozva az UMDSZ-től a KMKSZ elnökének címzett levelet. Az elnök a szerkesztőség rendelkezésére bocsátotta a levél eredetijét, melynek aláírója Zubánics László, az UMDSZ megbízott elnöke. A magyar nyelvhasználatban a szabadságon lévő első számú vezetőt helyettesítő személy nem szokott megbízott elnökként szerepelni. A fordulatot akkor használják, ha az elnök már nem elnök, de utódját a következő közgyűlés még nem érkezett megválasztani.

Nem tudjuk, mi a helyzet az UMDSZ-en belül, de az világos, hogy egy ilyen horderejű ajánlatot az első számú vezetőnek kell megtennie. Egyébként arra kell gondolni, hogy ez vagy partizánakció, vagy nem gondolják komolyan az egészet. Erre utal az is, hogy a levelet az általuk megjelölt válaszadási idő, augusztus 10. előtt nyilvánosságra hozták.

A hosszú szövegnek van egy komoly mondata, amely arra vonatkozik, hogy az UMDSZ kész lemondani az indulásról kárpátaljai megyei szinten. Az érdekképviseletet legitimálni kell - a kárpátaljai magyar érdekképviseletet kárpátaljai megyei szinten. Ha valakinek nincs megyei eredménye, nem tarthat igényt a kárpátaljai magyarság képviseletére. Az UMDSZ tehát elvileg felajánlotta, hogy kész kilépni a kárpátaljai magyar "nagypolitikából".

Elképzelhető persze, hogy nem így gondolták. Az is kérdés, egyáltalán végiggondolták-e, mit akarnak. Lehet, hogy az egész egy sokadszorra lejátszott propagandaakció, amelynek célja, hogy újból a KMKSZ-t állítsák be az egység megbontójaként.

Annak ellenére tehát, hogy az UMDSZ lépett fel kezdeményezőleg, valójában még mindig az ő térfelükön van a labda. Hogy átkerüljön a KMKSZ térfelére, előbb nekik kell egymás között tisztázni, mit és mennyire gondolnak komolyan.

- szerk. -