Még az ősszel módosulhat a státustörvény

2010. augusztus 6., 10:00 , 499. szám

Még az ősz folyamán módosulhat a státustörvény annak érdekében, hogy az állampolgársági szabályokat és a magyarigazolványra vonatkozó passzusokat összehangolják - mondta el Wetzel Tamás, a kettős állampolgársággal kapcsolatos feladatok végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. A kettős állampolgársággal kapcsolatos költségekre az idén 830 millió forintot különít el a kormány, s első évben 250-400 ezer közötti kérelmezőre számítanak. Hozzátette: az a szándékuk, hogy a magyarigazolványhoz kapcsolódóan több kedvezményt megtartsanak. Ezért is kell a státustörvényhez és annak végrehajtási rendeletéhez mindenképpen hozzányúlni. (A státustörvény eredetileg úgy rendelkezik, hogy a magyarigazolvány egyebek között a magyar állampolgárság felvételével érvényét veszti.)

Azáltal tehát, hogy valaki az egyszerűsített honosítási eljárással magyar állampolgárságot szerez, nem esik el azoktól a kedvezményektől, amelyek a magyarigazolvánnyal járnak - mutatott rá Wetzel Tamás, aki elmondta: miután július 28-án a kormány elfogadta a kettős állampolgárság részletszabályait, az ezzel foglalkozó bizottság már a jövő héten megkezdheti a munkáját.

Wetzel Tamás az elkövetkező félév teendői között említette még azoknak a jogi szabályzóknak a lebontását, amelyek eddig akadályozták, hogy a határon túli magyarok, amikor átköltöznek Magyarországra, az eredeti magyar nevüket használhassák.

A miniszteri biztos szólt arról is, hogy az érintetteket ősszel tájékoztató kampánnyal is segítik majd az egyszerűsített honosítási eljárás lefolytatásában.

Kitért arra, hogy a kettős állampolgárság több szempontból sem igazán jó kifejezés, az egyszerűsített honosítási eljárás sokkal szerencsésebb. Az egyszerűsített honosítási eljárás egyértelműen mutatja, hogy egy jelenleg is kedvezményes eljárást egyszerűsített tovább az Országgyűlés, kiiktatva egyes adminisztratív akadályokat, amelyhez minden joga meg is volt a nemzetközi jog szerint. Az egyszerűsítésen túl a magyar jogalkotók nem foglalkoznak más országok állampolgárságával, minden emberre rábízzák, hogy identitásának megfelelően milyen állampolgár akar lenni - fejtette ki a miniszteri biztos. (MTI)