Őstermelők kontra közlekedésrendészet

2010. augusztus 13., 10:00 , 500. szám

Mi, őstermelők rendszeresen szállítjuk a megtermelt gyümölcsöt és zöldséget a munkácsi nagybani piacra, de életünket alaposan megkeserítik azok a közlekedésrendészek, akik rendszeresen megállítják a piacra tartó személygépkocsikat. Az az első kérdésük, hogy mit szállítok, majd amikor visszakérdezek, hogy miért állítottak meg, hiszen semmilyen szabályt nem sértettem meg, azt válaszolják, hogy mindjárt találnak okot rá. Kinyittatják a csomagtartót, és nemegyszer fordult már elő, hogy belekötöttek az abban szállított hagymába, mondván, ez nem szabályszerű, mert a csomagtartóba csak dobozban lenne szabad a zöldséget betenni. Az őstermelőktől azt követelik, hogy mutassák meg a helyi tanács által kiadott igazolást arról, hogy valóban az általuk megtermelt gyümölcsöt és zöldséget szállítják a piacra. Azzal fenyegetőznek, hogy jegyzőkönyvet írnak, előveszik a szabálygyűjteményt és azt mondják, hogy 340 hrivnyára bírságolható az, aki nem szabályosan szállít élelmiszert a csomagtartóban. Abba is belekötnek, hogy túl van terhelve az autó, holott nem szoktam többet szállítani 200 kilogrammnál. Amikor elkezdek velük vitatkozni, "kávéra" kérnek pénzt. Ez az összeg 20-50 hrivnyára rúg. Amíg nem fizetem ki a "kávépénzt", addig nem adják vissza az okmányokat - írja Barta Erzsébet őstermelő Beregsomból.

Az olvasói levél kapcsán utánajártunk a problémának és megkérdeztük a Megyei Közlekedésrendészeti Főosztály vezetőjének teendőit ellátó Jurij Vejkaj rendőr alezredest, aki arra kéri azokat, akiktől csúszópénzt kérnek a közlekedésrendészek, jelentsék fel őket a főosztály bizalomvonalán: a (03122) 3 22 86 telefonszámon vagy a rendőrség belső szolgálatánál. Ha nem tudják a korrupt közlekedésrendész nevét, az is elegendő, ha lediktálják az azonosító számát vagy az autó rendszámát, amellyel járőrözve megállította őket. Tájékoztatása szerint idén több mint tíz esetben buktak le korrupt közlekedésrendészek. A megvesztegetésen kapott kollégákat azonnal elbocsátják a rendőrségtől, ha pedig 800 hrivnyánál nagyobb összegű kenőpénzt fogadnak el, bűnügyi eljárást indítanak ellenük.

A "kávépénz" követelését illetően Iljasovics Viktor ügyvéd, a Beregszászi Járási Tanács képviselője is azt tanácsolja, tegyenek feljelentést. Ha a rendőr nem hajlandó felfedni a kilétét, amit egyébként az intézkedő hivatalos közeg köteles megtenni, próbáljuk megjegyezni az egyenruhájának vascsatján található azonosító számot.

Vaszil Filip rendőralezredes, a Megyei Közlekedésrendészeti Főosztály autó-technikai felügyeletének vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: az őstermelők valóban csakis a helyi tanácsnál kiadott eredetigazolással szállíthatnak zöldséget és gyümölcsöt nagyobb tételben személygépkocsival. Ugyancsak kötelező a KÖJÁL által kiadott igazolás arról, hogy a személygépkocsi csomagtartója alkalmas élelmiszer szállítására.

bj