Új-zélandi kalandra készül az ungvári olimpikon

2010. augusztus 13., 10:00 , 500. szám

Nagyjából öt hónappal ezelőtt közöltünk terjedelmes írást az idei, vancouveri téli olimpián legjobban szereplő kárpátaljai versenyzőről, Csundák Annamáriáról. Az ungvári snowboardos (hódeszkás) kislány most nagy kalandra készül, hiszen testvérével, Alexandrával együtt részt vesz majd az augusztus második felében, Új-Zélandon sorra kerülő junior világbajnokságon, ahol a hódeszkások mellett még a freestyle (síakrobatika) legjobb fiataljai is rajthoz állnak.

Annamáriát most a várható esélyekről (is) kérdeztük.

- Mi történt Vancouver óta, megkaptad-e már az ötkarikás részvételért beígért jutalmazást?

- Az akkor a nevemre kiállított bankkártyára érkezett ugyan 1500 hrivnya, de ennél többről nem számolhatok be. Továbbra is szó van még egy esetleges lakásról, de ez már álmaim netovábbja lenne. Az olimpiát követően egyébként két hétig egy ökörmezői szanatóriumban próbáltam regenerálódni, feltöltődni, ami a mi sportágunkban még egy fiatal, sokat edzett szervezet számára is elengedhetetlen egy-egy komolyabb versenyidény után. A tavasz és a nyár első fele a pihenéssel és persze a tanulással telt, hiszen az ungvári egyetem testnevelési karán, illetve a könyvelői és közgazdasági kar levelező tagozatán is tanulok.

- Hogyan készültél fel Új-Zélandra?

- A nyári pihenést követően sikerült részt venni egy három hetes svájci edzőtáborozáson, ahol megfelelő körülmények között készülhettünk az idei év legnagyobb megpróbáltatására. Augusztus elején néhány napot itthon töltöttünk, majd 10-én Kijevből utazunk a távoli Új-Zélandra, ahol most tél van.

- Többes számot használsz - nem véletlenül -, hiszen ha jól tudom, a távoli földrészre a nálad két évvel fiatalabb húgoddal, Alexandrával együtt utazol...

- Igen, a háromfős ukrán küldöttségnek rajtam kívül Alexandra is tagja (a két ungvári sportoló mellett még egy kijevi kislány vesz részt az eseményen - a szerk.). Róla tudni kell, hogy az ukrán junior bajnokságból már van egy második helyezése, most elsősorban tapasztalatszerzés céljából utazik erre a rangos eseményre.

- A világhálóról származó információ szerint annyit már tudunk, hogy az augusztus 21-től 31-ig zajló junior vb-n Otagóban fogtok versenyezni egy Snow Parkként megjelölt helyszínen. Melyek az elvárások veletek szemben?

- Mindezt még kiegészíteném azzal, hogy a mi számunk, tehát a páros lesiklás versenynapja augusztus 26-ra van kitűzve és 32 résztvevő indul a megmérettetésen a világ minden részéről.

Jómagam szeretnék mindenképpen dobogóra állni, Alexandrától pedig a mezőny első felébe kerülést várjuk.

(tamási)