Az utolsó percig van remény!

Tart a beiratkozás a felsőoktatási intézményekben

2010. augusztus 20., 10:00 , 501. szám

Augusztus 25-ig, tehát már csak egy szűk hétig tart a beiratkozás az ukrajnai felsőoktatási intézményekben. Arról, hogy hogyan zajlik az idei felvételi és a jelentkezés, Buda Zsuzsát, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola felvételi bizottságának titkárát kérdeztük.

- Idén nem volt egyszerű dolga sem a felvételizőknek, sem a felvételiztetőknek. Miért?

- Az idei felvételi eljárás során az oktatási minisztérium több ízben is módosította a még tavaly ősszel elfogadott felvételi rendet. Így például az oktatási intézmények felvételi közben kapták kézhez azt a rendeletet, amelynek értelmében a főiskolák és az egyetemek mindenki jelentkezését kötelesek elfogadni, még azokét is, akik az emelt szintű felvételi során valamelyik vizsgatárgyból nem érték el a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés alsó határául megszabott 124 pontos teljesítményt. A Rákóczi-főiskolára mintegy hatvan ilyen diák is benyújtotta a kérelmét. Ezek után a diákok és természetesen mi is abban reménykedtünk, hogy a továbbiakban engedélyezik ezen jelentkezők számára a felvételi versenyben való részvételt, ám ez sajnos nem következett be.

- Kik szorultak ki ezáltal a felsőoktatásból?

- A szóban forgó hatvan jelentkező zöme ukrán nyelvből és irodalomból nem érte el a minimálisan szükséges 124 pontot, emiatt esett el a továbbtanulás lehetőségétől. Talán mondanom sem kell, együtt érzünk velük. Miután a felvételi bizottság ülésén már felvetődött a kérdés, elmondhatom, hogy a Rákóczi-főiskola megvizsgálja annak lehetőségét, hogy szeptembertől előkészítő tanfolyamot hirdessen azok számára, akik nem érték el az idei emelt szintű érettségin a minimálisan szükséges pontszámot.

- Mit kell tudni a beiratkozásról?

- A beiratkozás főiskolánk nappali tagozatára a jelentkezők által elért pontszámok alapján kialakult sorrendben történik. A jelentkezőknek a főiskola honlapján (www.kmf.uz.ua) közzétett listáját naponta frissítjük, így bárki számára nyomon követhető a felvételi verseny állása. Amint egy bejutó személy lemond a helyéről, mert például időközben egy másik felsőoktatási intézménybe iratkozott be, az utána következők mindjárt előrébb lépnek egy hellyel a listán. Ezért érdemes folyamatosan nyomon követni a lista alakulását. Azokat pedig, akik úgy döntöttek, hogy más oktatási intézményben folytatják tanulmányaikat, arra kérjük, hogy fáradjanak be főiskolánkra, s nyújtsák be a lemondó nyilatkozatukat, miáltal időben megadják a beiratkozás lehetőségét a sorban utánuk következőknek.

- Meddig tart a beiratkozás?

- Az oktatási minisztérium rendelkezése alapján augusztus 25-ig kell lezárni a felvett hallgatók listáját, azaz a főiskolánkon tanulni szándékozóknak legkésőbb ezen a napon kell megjelenniük a felvételi bizottság előtt és benyújtani eredeti okmányaikat. A tavalyi tapasztalatok alapján felhívjuk azon jelentkezők figyelmét, akik ma még nem állnak bejutó helyen, hogy az utolsó beiratkozási napon, azaz augusztus 25-én nekik is érdemes az eredeti okmányaikkal felkeresni a főiskola felvételi bizottságát, hogy el ne szalasszák a beiratkozás lehetőségét, amennyiben üresedés támad.

- A felvételi kampány azonban nem zárul le augusztus 25-én...

- Valóban nem, hiszen még tart a felvételi a levelező tagozatra. Itt hívnám fel azok figyelmét, akik nem jutottak be az általuk választott főiskolára vagy egyetemre, de eddig nem tudtak a beregszászi Rákóczi-főiskola nyújtotta továbbtanulási lehetőségekről, hogy augusztus 28-ig még jelentkezhetnek tanintézményünk levelező tagozatára. Ne feledjék, hogy aki 2007-ben vagy azt megelőzően szerezte az érettségit igazoló középfokú diplomáját vagy érettségi bizonyítványát, annak a jelentkezéséhez nem kell benyújtania az emelt szintű érettségit tanúsító szertifikátokat. Ők a főiskola által szervezett belső felvételi vizsgák alapján nyerhetnek felvételt tanintézményünkbe. Aki középfokú szakirányú, például óvodapedagógusi, tanítói végzettséggel rendelkezik, az mindjárt a második évfolyamra sorolható be, amennyiben a szakirányának megfelelő szakra jelentkezik. Azoknak is szeretnénk a figyelmébe ajánlani a levelező tagozatos képzést, akik jelenleg óvodáinkban vagy iskoláinkban nem a szakképesítésüknek megfelelő pozícióban dolgoznak, de megkövetelik tőlük a szükséges képesítés megszerzését. Felhívnám a továbbtanulni szándékozók figyelmét, hogy a levelező tagozatra jelentkezőkre is vonatkozik a 124 pontos alsó teljesítményhatár, amennyiben emelt szintű érettségi alapján jogosultak a felvételizésre. Ne feledjék a tisztelt jelentkezők, hogy idén a diákok egyszerre két szakra, két tanintézménybe is beiratkozhatnak. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik már bekerültek bármely ukrajnai vagy magyarországi felsőoktatási intézmény nappali tagozatos, államilag finanszírozott vagy önköltséges tanulást lehetővé tevő helyére, jogukban áll levelező tagozaton egy másik szakon is megkezdeni a tanulmányaikat, amire, mint már említettük, augusztus 28-ig jelentkezhetnek.

- Mennyiért tehetik ezt meg a diákok?

- Az éves tandíj a Rákóczi-főiskola levelező tagozatán a választott szaktól függően zömében 1800 és 2500 hrivnya között mozog, ami véleményem szerint méltányos összegnek mondható.

szcs