Fals készítmények

2010. augusztus 20., 10:00 , 501. szám

Illegálisan állítják elő az ukrán gyógyszerpiacon forgalmazott készítmények majdnem egyharmadát, a hamisítványok közel fele antibiotikum, mintegy 20 százaléka pedig hormonkészítmény.

Tetyana Bahtyejeva képviselő, az ukrán parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint a hatóságok alulértékelik a forgalomban lévő hamis gyógyszerek arányát, amely szerinte húszszorosa annak, mint amit hivatalosan elismernek, s a valóságban eléri a 20-30 százalékot. Úgy vélte, a gyógyszerhamisításnak kedveznek az ukrán törvények is, a fals készítmények forgalmazójának mindössze 170 hrivnya bírsággal kell számolnia.

Az ukrán hivatalos statisztikai adatok jóval optimistább képet mutatnak, az állami gyógyszerminőség-ellenőrzési felügyelőség szerint a gyógyszerek minősége terén Ukrajnában jobb a helyzet, mint általában Európában. A hivatal mindössze 1-1,8 százalékra teszi az országban forgalmazott hamisított készítmények arányát - adta hírül múlt pénteken a tsn.ua internetes hírportál. A hatóságok azonban elismerik, hogy az országban növekszik a hamis gyógyszerek mennyisége, mert míg 2009 első negyedévében csak kétmillió hrivnya értékű fals készítményt vontak ki a forgalomból, addig az idei év azonos időszakában már 3,6 millió hrivnya értékűt.

Az ukrán patikákban szabványos csomagolásban árusított hamis gyógyszerek legjobb esetben teljesen hatástalanok és veszélytelenek. A szakhatóság adatai szerint az illegális gyógyszerek 42 százalékát antibiotikumok, 20 százalékát hormonkészítmények teszik ki. Emellett jelentős mértékben hamisítják a széles körben reklámozott, népszerű gyógyhatású készítményeket is. (Kárpátalja/MTI)