Máért után KMKF

2010. augusztus 27., 10:00 , 502. szám

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) után hívja össze a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF) a magyar Országgyűlés elnöke. Kövér László a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában működőképes és hasznos intézménynek nevezte a fórumot, amelynek szerinte a Magyar Állandó Értekezlet mellett is lehet szerepe.

A szereposztást azonban tisztázni kell, és ehhez az állandó értekezletnek kell először összeülnie Kövér László szerint. A politikus arról is beszélt, hogy a Fidesz és a kormány támogatja a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit, és elfogadhatatlannak tartja, ha egy határon túli magyar politikus azt mondja, hogy az autonómia nem aktuális, ahogy tette ezt például Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.

A Máért a magyar és a határon túli magyar pártok egyeztető fórumaként működött 1998-tól egészen 2004 novemberéig, a kettős állampolgárság ügyében tartott népszavazás után azonban a szocialista-liberális kormány nem hívta össze. Szili Katalinnak, a magyar Országgyűlés elnökének kezdeményezésére alakult meg - mintegy pótolva a hiányt - a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, amely Szili Katalin elnöklésével 2006-tól minden évben szeptemberben tartotta plenáris ülését, az év folyamán pedig szakmai munka folyt az egyes albizottságokban.

A KMKF összehívása a magyar Országgyűlés elnökének jogkörébe tartozik, míg a Máért a magyar miniszterelnök vezetésével tanácskozik. Szakmai körökben felmerült az a javaslat, hogy a KMKF legyen valamennyi országos, regionális és EP-képviselő találkozási helye, a Máért-ben pedig a magyar kormány és a határon túli magyarság politikai képviselete tárgyaljon a KMKF stratégiai javaslatainak operatív végrehajtásáról. (Kárpátalja/felvidek.ma/mr1-kossuth.hu)