Megemlékezés Guton

2010. augusztus 27., 10:00 , 502. szám

Gut községben a Szent István-napi megemlékezésre a községben 10 éve állított, Veres Péter festőművész tervei alapján készült szobornál került sor.

Istentisztelet után a Szent István-szobor körüli emlékparkba siettek az emberek, ahol a népes megemlékezés résztvevőit Peres Tibor, a KMKSZ Guti Alapszervezetének alelnöke köszöntötte. Beszédében kiemelte Szent István király országalkotó tevékenységét, annak fontosabb mozzanatait. "A kereszténység felvétele és államalapítás nélkül ma nem lennének magyarok, nem létezne Magyarország" - zárta le első királyunk méltatását a szónok.

A megemlékezés során Peres Dóra előadásában elhangzott az Ének Szent Istvánról, valamint több más, az alkalomhoz illő dal, Darcsi Gabriella pedig Szent Istvánról szóló verseket adott elő.

A rendezvény ünnepi szónoka Sin József, a KMKSZ Beregszászi Járási Szervezetének elnöke, a szobor megálmodója volt. Mint elmondta, 927 éve István királyt azért avatták szentté, mert elvetette a keresztény hit magvait magyar földön is. S ma újból arra van szükség, hogy a hitet a magyar emberben és közösségekben megerősítsük. Különösen érvényes ez ma a határon túli magyar közösségekre, intézményekre, emberekre.

Nincs ma fontosabb feladat számunkra, mint hogy magyar ember gyereke magyar iskolába járjon, s a magyarok templomaiban magyar nyelven dicsérjék az Urat - mondta befejezésül a szónok.

Az ünnepség során a megemlékezők elénekelték a Himnuszt és a Szózatot, majd megkoszorúzták nagy királyunk szobrát.

fzs