Munkácsi várjátékok - másodszor

2010. szeptember 4., 10:00 , 503. szám

Szeptember 4-én, szombaton egész napos várjátékokat szerveznek Munkácson. Az idei immár a második alkalom, hogy a magyarországi és ukrajnai szervezők összefognak a nemes cél érdekében. A várjátékokról hétfőn tartottak sajtótájékoztatót az ungvári magyar főkonzulátuson.

Az egész napos rendezvény színes és rendkívül gazdag kulturális programjáról a játékokat szervező munkácsi városi önkormányzat, az ungvári magyar főkonzulátus és az Összefogás a Kárpátaljai Magyar Családokért Egyesület (ÖMCSE) képviselői számoltak be.

Köszöntve a megjelenteket Viczián Tamás, az ungvári magyar főkonzulátus első beosztott konzulja örömmel szólt arról, hogy immár másodszor rendezhetik meg a munkácsi várjátékokat, s az elmúlt évihez képest sokkal gazdagabb, tartalmasabb és változatosabb programot tudnak kínálni az érdeklődőknek, különös tekintettel a családosokra. Ugyancsak a családosokra való tekintettel nagyon fontos, hogy a belépés a rendezvényre ingyenes, bárki eljöhet, hangsúlyozta a konzul.

Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere elmondta: a tavaly első ízben megrendezett várjátékok nagy sikerére való tekintettel döntöttek úgy, hogy az elkövetkező években is megrendezik az eseményt. Mint jelezte, Kárpátalja soknemzetiségű vidék, Munkácson is jelentős számú magyar közösség él többek között, s az önkormányzat számára fontos a kisebbségi kultúra, a nyelv és a hagyományok ápolása, fejlesztése. A polgármester hangsúlyozta, hogy a városban élő magyar közösségnek és szervezetének, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) a tevékenysége mindenkor a város működőképességének fenntartására, a település fejlesztésére irányul, a jelenlegi városi tanácsban a KMKSZ két képviselője is jelen van. Lengyel Zoltán rámutatott: a munkácsi várjátékok, s a hasonló kulturális rendezvények egyaránt a nemzetiségi kisebbségek nyelvének, kultúrájának megőrzését szolgálják. Hozzátette: a játékok egyben részét képezik a határ menti megyék kulturális együttműködésének. Végezetül a polgármester bejelentette, hogy a várjátékok napján, azaz szombaton mindenki számára ingyenes lesz a vár látogatása.

Szivák János, az ÖMCSE elnöke jelezte, az egyesület nagy örömmel vesz részt a várjátékok megszervezésében, hiszen igyekeznek minden olyan programban kezdeményezők és résztvevők lenni, amely hasznára válhat a kárpátaljai, s ezen belül a magyar családoknak, érdekes lehet a számukra. Mint hangsúlyozta, az idei várjátékok elsősorban a gyermekes családok számára tartogatnak meglepetéseket az elmúlt esztendőhöz képest.

A közép-európai idő szerint délelőtt 10.30-kor kezdődő programban bemutatkoznak többek között a solymári barantások és a Debreceni Arany-Keresztes Lovagok Egyesülete, fellépnek kijevi ukrán és dabasi magyar hagyományőrzők, valamint a Miskolci Templomos Hagyományőrzők is bemutatják tudományukat a harcművészetek terén. Ezenkívül a miskolci gólyalábasok, a solymári Cédrus táncegyüttes és a dabasi Ezüstlant énekegyüttes is szórakoztatja majd a közönséget. Este világhírű musicalekből mutatnak be részleteket világbajnok magyar táncosok.

szcs