Tankönyv helyett könyvolvasó?

2010. szeptember 4., 10:00 , 503. szám

Az ukrajnai iskolák tanulóit akár már jövőre a teljes iskolai tananyagot tartalmazó elektronikus könyvolvasókkal láthatják el a nyomtatott tankönyvek helyett - adta hírül a Szegodnya című ukrán napilap internetes kiadása.

Az újság idézte Borisz Kolesznyikov miniszterelnök-helyettest, aki elmondta, hogy az elektronikus könyvolvasó készülékeket egy ismert világcéggel közösen készülnek gyártani Ukrajnában. A kormány jelenleg vizsgálja, hol építsék fel a digitális eszközök üzemét.

Kolesznyikov azt is közölte, hogy az új tanévben minden felső tagozatos árva tanuló egy-egy Apple márkájú iPad táblagépet kap ajándékba Viktor Janukovics elnöktől.

A miniszterelnök-helyettes egyébként a napokban ajándékozta meg az államfőt egy iPad készülékkel és egy könyvolvasóval.

Az árva iskolásoknak szánt táblapécék szállításáról az oktatási tárca külön megállapodást köt az Apple céggel, ezért az ukrán fél várhatóan az amerikai kiskereskedelmi árnál olcsóbban jut majd a készülékekhez.

Tény azonban, hogy a magyar iskolákban pillanatnyilag a hagyományos, azaz papíralapú olvasnivalóval is gondok vannak. Mielőtt belevágnánk a totális digitalizálásba, talán célszerű volna megoldani egy olyan viszonylag szerény feladatot, mint amilyen a tizedikesek tankönyvellátása. Nekik ugyanis most van szükségük tankönyvekre, s nem a távoli jövőben.

(Kárpátalja/MTI/segodnya.ua)