A mellrák

2010. szeptember 11., 10:00 , 504. szám

Időnként ellenőrzöm, nincs-e csomósodás a mellemben, s tegnap ki is tapintottam egy göböt. Ez azt jelenti, hogy mellrákom van? - fordult szerkesztőségünkhöz egy aggódó hölgyolvasónk. Kérdésével és a kapcsolódó kérdésekkel dr. Papp Györgyöt, a Beregszászi Járási Kórház nőgyógyászát kerestük fel.

- Nem biztos, hogy mellrákról van szó, lehet, hogy "csak" masztopátiával állunk szemben, mely egy jóindulatú betegség, mindenesetre az olvasó azonnal forduljon szakorvoshoz, mert csak az tudja eldönteni a különböző vizsgálatok során, hogy a két kór közül melyik támadta meg a beteget - fejti ki a szakorvos. - Amúgy a mellrák aktuális probléma, évről évre emelkedik a nevezett betegségben szenvedők száma. A kór lappangási ideje három-négy év, s ha nem kezeljük, hét-kilenc esztendő alatt végezhet az emberrel. A betegség általában fiatal, ferdilis, vagyis fogamzóképes korban támadja meg a nőket, de hál'Istennek, az utóbbi időben egyre kevesebb elhanyagolt esettel találkozunk, a hölgyek egyre jobban odafigyelnek magukra. Ajánlatos legalább hetente egyszer önvizsgálatot végezni, kitapogatva, nincs-e göb a mellben. Egy vagy több csomó is megjelenhet, bárhol a mell területén. A kór legalattomosabb formájában a mellbimbó környékén tűnik fel a keményedés, ahol a legnehezebb azt észrevenni, a csomók pedig változó nagyságúak lehetnek, méretük azonban nincs összefüggésben a betegség súlyosságával. A göb mellett egyéb tünetek is jelentkezhetnek, mint pl. váladék (minc), illetve a bőr összehúzódása és kékes elszíneződése a keményedés területén. Emellett a hónaljban tapinthatókká, kukoricaszem vagy babszem méretűekké válnak a nyirokcsomók, a fájdalom viszont csak a kór elhanyagolt stádiumában jelentkezik.

- Miként lehet megkülönböztetni a mellrákot a masztopátiától?

- A masztopátia esetén is különböző képződmények tűnnek fel a mellben, a betegség többnyire kétoldali, egyszerre mindkét mellben megjelenhetnek a göbök, a hónalji nyirokcsomókat azonban nem lehet kitapintani. De igazából csak a szakorvos tudja megkülönböztetni egymástól a két kórt, így ha valaki göböt vesz észre a mellében, mindenképpen forduljon vele nőgyógyászhoz. A legpontosabb diagnosztikai eljárás - elsősorban a mellrák korai stádiumának a felismerésére - a mammográfiai vizsgálat, s egy hónappal ezelőtt immár a Beregszászi Járási Klinikán is megnyílt a mammográfiai vizsgálószoba, mely az egyik legmodernebb a megyében a hasonló intézmények között.

- Hogyan kezelik a mellrákot, illetve a masztopátiát?

- Az utóbbi általában hormonális eredetű, ezért hormonkészítményekkel kezeljük, ha viszont más okra vezethető vissza, akkor gyógyfüvekből készült, nagyon hatásos készítményeket (tablettákat, illetve gyógyteákat) vetünk be a terápia során, mely viszont elég hosszú, két-három hónapig is elhúzódik. Masztopátiás betegeket mi is kezelünk a járási kórházban, ha azonban valakiről kiderítjük, hogy mellrákban szenved, azonnal beutaljuk a megyei onkológiai kórházba, ahol kemoterápiának, valamint sugárterápiának vetik őket alá, melyek egy-két hétnél is tovább tartanak, s hosszuk attól függ, miként reagál a kezelésre a szervezet, illetve milyen stádiumában van a betegség. Ha pedig elkerülhetetlen, megműtik a pácienst. A mellrák korai stádiumában csak egy kisméretű vágást ejtenek a mellen a csomósodásnál, majd eltávolítják a göböt, a betegség kései stádiumában viszont, sajnos, le kell operálni az egész mellet. Minél korábban fedezik fel a betegséget, annál hatékonyabb a kezelés, s teljesen fel lehet épülni a kórból, ha viszont elhanyagolják, a mellrák végső stádiumában magas az elhalálozási arány.

Lajos Mihály