Munkácson ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia

2010. szeptember 11., 10:00 , 504. szám
Répás Zsuzsanna után Kovács Miklós szólalt fel

A hét végén Munkácson ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK). Az ifjúsági Máértként is emlegetett Kárpát-medencei magyar testület háromnapos tanácskozásán a magyar kormány és a határon túli magyar ifjúsági szervezetek képviselői áttekintették nemzetpolitikai, oktatási és kulturális elképzeléseiket.

A munkácsi városháza üléstermében a fórum küldöttei szombaton megválasztották a MIK új vezetőit. A délutáni fórumokon a nemzetpolitikát, az oktatást, a kultúrát és a népesedéspolitikát érintő elgondolásokat vitatták meg a határon túli magyar ifjúsági szervezetek képviselői a magyar kormány tisztségviselőivel. A polgári magyar kormány helyzetértékeléséről és a jövőt érintő elképzeléseiről többek között Soltész Miklós, a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos tájékoztatta a megjelenteket.

A kárpátaljai magyarság helyzetéről, valamint a magyar-magyar kapcsolatok alakulásáról Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke tartott előadást. Mint fogalmazott, akkor várható igazi áttörés a magyar-magyar kapcsolatok terén, ha sikerül elérni, hogy a korábbi évek gyakorlatával szakítva a magyarországi kormányhivatalok egyenlő félként, partnerként tekintsenek a határon túli magyarság érdekvédelmi szervezeteire. A fórum munkájában részt vett dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke.

Répás Zsuzsanna a tanácskozás szünetében elmondta, "Nagyon fontosnak tartjuk, hogy újrainduljanak a magyar-magyar párbeszéd fórumai, és külön öröm számunkra, hogy az ifjúságpolitika területén is működik ilyen fórum, a MIK." A politikus hangsúlyozta annak fontosságát, hogy nemcsak Budapesten, hanem a határon túli területeken is szerveznek konferenciákat, ahol a határon túli magyar ifjúsági szervezetek párbeszédet folytathatnak.

szcs