Várjátékok a sasfészekben

Újra vitézek csatáztak Munkácson

2010. szeptember 11., 10:00 , 504. szám

Idén ismét megrendezték a középkori várjátékokat Munkács híres várának sokat látott falai között hagyományőrző egyesületek részvételével. A szervezők, az ungvári magyar főkonzulátus, Munkács város önkormányzata és az Összefogás a Kárpátaljai Magyar Családokért Egyesület a rendezvény tavalyi sikerén felbuzdulva ezúttal még gazdagabb hagyományőrző és kulturális programmal várták az érdeklődőket.

Az egész napos rendezvénysorozat iránt érdeklődők már kora délelőtt megtöltötték a vár középső, legtágasabb terét, ahol az Anjou-kori királyi pár és udvartartásuk látványos bevonulása után került sor az ünnepélyes megnyitóra.

"Megszentelt helyen állunk, melyet sokszor áztatott vér, könny és veríték – mutatott rá beszédében Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. – Magyarország ezeréves történelmét nem lehet megérteni és megélni Munkács és annak híres vára, derék védői története nélkül. Munkács és a vár évezredes történetében, mint cseppben a tenger, benne van nemcsak az itt élő ukránok, ruszinok, szlovákok, hanem az egész Kárpát-medenci magyarság, s bátran mondhatjuk, a Közép-Európában élő többi nemzet történelme is." Munkács vára többek között arról ismert, hogy őrizték benne a Szent Koronát, raboskodott a falai között Kazinczy Ferenc, megénekelte Petőfi, s a városban született a 19. század egyik legjelentősebb festőgéniusza, Munkácsy Mihály, emlékeztetett a szónok. Hangsúlyozta: bár az itt élők gyakran kerültek nehéz helyzetbe, mégis, paradox módon, minél nehezebb kérdéseket tesz fel számukra az élet, annál nagyobb lehetőségük van rá, hogy felülmúlják önmagukat, túlszárnyalják a korábbi teljesítményeket, s jó válaszokat adjanak a legnehezebb kihívásokra is. "Mit válaszolhatunk az élet súlyos kérdéseire? Első lépésben talán csak annyit, hogy vállaljuk a sorsunkat, vagyis elfogadjuk, hogy ezeket a kérdéseket itt és most nekünk kell valahogy megválaszolni. Második lépésben azt, hogy elköteleződünk valamely nálunknál nagyobb cél mellett, nemzetünk szolgálatára, vagy éppen a nemzetek közötti békesség előmozdítására... például várjátékokat szervezünk itt, Ukrajnában, Kárpátalján, esetleg pont Munkácson" – mondta Répás Zsuzsanna.

Jurij Huzinec, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal nemzetiségi osztályának vezetője beszédében köszönetet mondott az esemény magyar szervezőinek, különös tekintettel a rendezvény fővédnökségét vállaló Németh Zsolt külügyi államtitkárnak áldozatos munkájukért.

Sziklavári Vilmos ungvári magyar főkonzul beszédében azt hangsúlyozta, hogy reményei szerint sikerült hagyományt teremteni, s a jövőben minden évben megtartják Munkácson a várjátékokat. A magyar fél mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkácsi várjátékok hamarosan részévé váljon a hasonló eseményeket összefogó, rangos nyugat-európai rendezvénysorozatnak.

Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere kiemelte: a várjátékok hozzájárulnak ahhoz, hogy a Kárpátalján ma élő nemzedékek megismerjék a térség történelmét. Mint hangsúlyozta, a várat, s a várjátékok rendezvényeit ingyen látogathatta a közönség.

A továbbiakban a középső várudvaron, valamint a felső várban felállított színpadon egymást érték az érdekesebbnél érdekesebb rendezvények. Nagy sikerrel mutatkoztak be az egyre népesebb közönség előtt a miskolci gólyalábasok, a solymári barantások, a Debreceni Arany-Keresztes Lovagok Egyesülete, a kijevi ukrán és a dabasi hagyományőrzők, valamint a Miskolci Templomos Hagyományőrzők. Fellépett továbbá a solymári Cédrus táncegyüttes és a dabasi Ezüstlant énekegyüttes. Az eseménydús nap zárásaként a munkácsi közönség a város színházában a Show Time című musicalből láthatott részleteket magyar táncosok előadásában.

szcs