Diszbakteriózis

2010. szeptember 18., 10:00 , 505. szám

A közelmúltban tüdőgyulladásom volt, amit antibiotikumokkal kezeltünk ki. Azóta viszont úgy érzem, hogy fel van puffadva a hasam, rendszertelenül ürítem a székletemet, rossz a közérzetem, és gyengének érzem magamat. Érdekelne, mi a bajom, és miként válhatok újból egészségessé - fordult szerkesztőségünkhöz egy csapi olvasónk. Kérdéseit dr. Szabó Miklóshoz, az Ungvári Járási Kórház belgyógyászati osztálya főorvosához továbbítottuk.

- A panaszokat több tényező is okozhatja, elképzelhető, hogy az epeutak vagy a hasnyálmirigy működési zavarai állnak a háttérben, ám az a tény, hogy a beteg antibiotikumos kezelésen ment át, valószínűvé teszi, hogy diszbakteriózissal állunk szemben, az erős antibiotikumok hosszú ideig történő fogyasztása ugyanis elég gyakran károsíthatja a vastagbélben élő és az emésztést elősegítő hasznos baktériumok mikroflóráját. Természetesen az emberek szervezete különbözőképpen reagál az orvosságokra, s nem állíthatjuk azt, hogy mindenki diszbakteriózist kap, aki antibiotikumokat szed - fejti ki a szakember. - A betegségről szólva, mivel az antibiotikumok legyengíthetik a fentebb említett hasznos baktériumokat, az emésztés során a vastagbélbe kerülő massza hosszabb idő alatt bomlik le, ennek következtében nagyon sok gáz képződik, ami puffadásérzést okoz. A gázoktól felfúvódó vastagbél pedig megemeli a rekeszizmot, ami légszomjat, s nem ritkán erős szívdobogást okozhat. A szervezet legyengül, mert nem szívódnak fel egyes enzimek, savak, illetve vitaminok, s ennek következményeként károsodhat az idegrendszer, a máj, valamint más belső szervek. Emellett gyakran lép fel hasmenés vagy ellenkezőleg, székrekedés.

- Miként kezelik a betegséget?

- Először is leszögezném: senki se próbálkozzon öngyógyítással, hanem forduljon a családorvoshoz, aki szükség esetén beutalja a gasztroenterológushoz. A kezelés két-három hétig tart, s Heliobakterii-cseppeket, illetve Laktovitot írunk fel a páciensnek, akinek a terápia időtartama alatt feltétlenül tartózkodnia kell a babféléktől, a sült húsoktól, a zsíros, valamint az erősen fűszeres ételektől.

Lajos Mihály