Falunévtáblát avattak Zápszonyban

2010. szeptember 18., 10:00 , 505. szám

Hétfőn avatták fel a beregszászi járási Zápszony új, díszes falunévtábláját, melyet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség adományozott a községnek a Szülőföld Alap által támogatott programja keretében. A falunévtábla tartalmazza a település hivatalos ukrán és történelmi magyar nevét, valamint címerét és első említésének dátumát.

Az ünnepséget Gerzánics Ilona, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke nyitotta meg, üdvözölve az egybegyűlteket és a meghívott vendégeket.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke és a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese - aki Zápszonyban született - elmondta: "A falunévtábla-programot azért indította el a KMKSZ, hogy emlékeztessük Kárpátalja magyarlakta községeinek lakosságát arra, hogy ezek a települések hosszú és dicső múltra tekintenek vissza, illetve hirdessék az arra járóknak, hogy ezek ősi magyar települések. Zápszony nevét 1271-ben, a XIII. században említik először. Ekkor még nem volt felfedezve Amerika, nem létezett sok, jelenleg milliós lélekszámú nagyváros. A mi községünk már akkor létezett, és nyilvánvalóan sokkal korábban alapították. Nekünk, ma itt élőknek az a feladatunk, hogy továbbvigyük őseinknek örökségét, tegyünk annak érdekében, hogy községünk újra elinduljon a felemelkedés útján és megfelelő lakhelyet, munkahelyet, létbiztonságot, kellemes környezetet biztosítsunk a falu lakóinak."

Bacskai László polgármester köszönetet mondott a KMKSZ-nek a községnek adományozott falunévtábláért. Végül Cseresznye Albert református lelkész olvasott fel egy igét. Az ünnepségen ugyancsak jelen volt Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke.

bj