A Szent Kereszt felmagasztalása

Ünnepség Beregdédában

2010. szeptember 18., 10:00 , 505. szám

A görög katolikus egyház szeptember 14-én ünnepli a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepét. Az ünnep kapcsán a hívek két történelmi eseményre emlékeznek: egyrészt Krisztus keresztjének megtalálására, másrészt visszaszerzésére. A szent tárgyat Nagy Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona találta meg Jeruzsálemben. 335. szeptember 13-án szentelték fel Jeruzsálemben azt a bazilikát, melyet Nagy Konstantin császár emeltetett Krisztus sírja fölé. Másnap, szeptember 14-én a Szent Kereszt ereklyéjét ünnepélyesen felmutatták a népnek. Az ereklyét, melyet később elraboltak a perzsák, Herakleiosz császár 628-ban szerezte vissza, és vitte őrzési helyére a saját vállán, mezítláb, szegényes öltözetben.

Kárpátalja görög katolikus egyházközségeihez hasonlóan Dédában is megünnepelték ezt a jeles eseményt, melyen részt vett Milan Sasik, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye püspöke. Ugyancsak ezen a napon szentelték fel a dédai templom új evangélikus könyvét, egy új szertartási kehelykészletet, valamint a templom melletti temetőkertben egy márványból készített keresztet.

Milan püspök szentbeszédében a hatalomról mint olyan eszközről szólt, melyet jó és rossz célra egyaránt fel lehet használni. A püspök példaként hozta fel Pilátust, aki elengedhette volna Krisztust, de végül a tömeg hatására mégis engedélyezte annak keresztre feszítését. "Minden hatalom, ami a földön van, vagy Istentől adatott, vagy általa engedélyezett, de mindegyik nagyon rövid. Jó lenne, ha az emberek nem felejtenék el, hogy ezért a hatalomért egy nap majd számot kell adni... A kérdés az, hogy úgy akarunk-e élni, cselekedni, mint Pilátus, vagy a Szentírás szellemében éljük életünket" - zárta szavait a püspök, majd sor került a szentelési szertartásra.

Fischer Zsolt