Támadnak a farkasok

2010. szeptember 25., 10:00 , 506. szám

Gyors ütemben szaporodnak és egyre több kárt okoznak a gazdáknak a farkasok Kárpátalja hegyvidéki járásaiban.

Az utóbbi hetekben több tucatnyi birkát és kecskét öltek meg falkában támadó farkasok Kárpátalja hegyvidéki részén. Néhány napja Huszt környékén egy farkashorda - éjjel támadva - 60 birkát és 10 kecskét pusztított el egy juhakolban - adta hírül a zakarpattya.net.ua ungvári internetes hírportál.

A cikk szerint minap a huszti járási Herincse (Horincseve) falu határában helyi vadászok három ordast terítettek le, mert a környéken egy hónap leforgása alatt 9 juhot faltak fel a ragadozók. A túlszaporodott farkasok újabban nemcsak az erdőkben és a hegyi legelőkön garázdálkodnak, hanem a településekre is bemerészkednek.

A problémáról Valerij Hodak biológus, az Ungvári Nemzeti Egyetem docense a hírportálnak elmondta: az állatvédők ugyan azt szorgalmazzák, hogy a farkasokat nyilvánítsák védett állatokká, de szerinte ezt alaposan meg kell fontolni, mert a 10-20 évvel ezelőtt még alig 20-25 példányt számláló kárpátaljai farkaspopuláció mostanra közel négyszeresére nőtt. A szakember úgy vélte, ha az illetékesek nem lépnek radikálisan, akkor a nyári szaporulatnak köszönhetően a tél beálltáig tovább nő a farkasok egyedszáma Kárpátalján.

Ukrajnában a farkas kártékony állatnak minősül, ezért kilövési tilalom alá csak a vemhes nőstények esnek. (Kárpátalja/MTI/ zakarpattya.net.ua)