Huszti Ilona: Nyelvtanítás: módszerek és eljárások

2010. október 1., 10:00 , 507. szám

A fenti címmel jelent meg a napokban egy figyelemreméltó nyelvtanítási kézikönyv a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola által gondozott Rákóczi-füzetek sorozatban, mely nemcsak arra vállalkozik szerzője szerint, hogy bemutassa, miként lehet idegen nyelvet tanítani, hanem a kárpátaljai nyelvtanítással kapcsolatos kutatási eredményeket is ismertet.

Dr. Huszti Ilona, a Rákóczi-főiskola angoltanára azoknak a nyelvtanároknak szánja könyvét, akik ma Kárpátalján magyar anyanyelvű tanulóknak tanítanak valamilyen idegen nyelvet, például angolt, németet, franciát vagy éppen második nyelvként ukránt. A tanárnő könyve azonban több hétköznapi módszertani kézikönyvnél. Mint a kötethez írt előszavában Fejér Klára beregszászi angoltanár rámutat, bizonyos értelemben és témakörökben hiánypótló könyvről van szó, amennyiben hivatalos adatok alapján információval szolgál a mai kárpátaljai idegennyelv-oktatás helyzetéről óvodai és iskolai szinten. "Elénk tárja azokat a problémákat, amelyekkel a szakos tanárok az idegennyelv-oktatás során találkoznak Kárpátalja magyar tannyelvű óvodáiban és iskoláiban, ahol a tanulóknak az anyanyelv mellett az államnyelvet (az ukrán nyelvet) és párhuzamosan az idegen nyelvet (amely többnyire az angol) kell megtanulniuk" - írja. Fejér Klára rámutat az Angoltanárképzés Beregszászban fejezet különös értékére is, mely eddig sehol sem közölt adatokat tartalmaz.

A módszertani tanácsokon túl külön figyelmet érdemelnek a kötet függelékei, például a négynyelvű szakszójegyzék vagy az angol, francia, német, ukrán és magyar nyelvű nyelvtörők gyűjteménye, amelyek nagyszerű segítséget jelentenek a gyakorló pedagógusok számára. Egyetérthetünk az Előszó írójának azon megállapításával, miszerint "jó hasznát fogják venni e kézikönyvnek a kezdő pedagógusok, de még a képzett szakemberek is találnak benne új módszereket, melyeket munkájuk során sikerrel alkalmazhatnak".

A kötet a Szülőföld Alap támogatásával jelent meg az ungvári PoliPrint Kiadónál.

pszv