Lelkészbeiktatás Nagyszőlősön

2010. október 8., 10:00 , 508. szám
Seres János esperes, Molnár Lóránt és Homoki Gábor lelkészek

Október 2-án, vasárnap a nagyszőlősi református gyülekezet hívei ünnepi alkalomból gyűltek össze templomukban, ahol hálaadó istentisztelet keretében beiktatásra került a város új lelkipásztora, Molnár Lóránt.

Az ünnepség a 158. dicséret eléneklésével vette kezdetét, majd Héder János, a Kárpátaljai Református Egyházkerület lelkész-főjegyzője hirdetett igét Eszter könyvének IV. fejezetéből. Héder János arról is szólt, hogy mindenkinek - bármilyen foglalkozású is legyen - Isten által kirendelt feladata van. A gyarló ember sokszor nem érti meg, Istennek milyen tervei is vannak vele. Nem tudja felfogni, miért is kap egy feladatot. Így volt ez Eszter esetében is, aki Perzsia királyának felesége lett, s - Isten tervének megfelelően - később így menthette meg népét a pusztulástól.

Seres János, Máramaros-Ugocsa Egyházmegye esperese ezután köszöntötte Héder Jánost, a Kárpátaljai Református Egyházkerület lelkészi főjegyzőjét, Petrusinec Volodimirt, Máramaros-Ugocsa Egyházmegye főgondnokát, az egyházmegye lelkipásztorait, a város és a járás vezetőit, majd felolvasta a beiktatandó lelkész életrajzát.

Molnár Lóránt 1981-ben született Csetfalván. Itt fejezte be általános iskolai tanulmányait. 1997-ben felvételt nyert a Nagyberegi Református Líceumba. 2000-ben kezdte el tanulmányait a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. 2005-ben sor került az első, majd 2006-ban a második lelkészképesítő vizsga letételére. Szakdolgozatát a Kárpátaljai Református Egyház második világháború utáni helyzetéről írta. 2005 októberétől egy éven keresztül segédlelkészként a mátyfalvai, a tiszaújhelyi, a feketepataki gyülekezetekben szolgált, majd beosztott lelkészként három éven keresztül ugyanitt (fél évig beosztott státusban a salánki gyülekezetben is). Jelenleg a nagyszőlősi, a fancsikai, a mátyfalvai és a gődényházai gyülekezetekben hirdeti az igét. Máramaros-Ugocsa Egyházmegye sajtóbizottságának tagja. Ugyanezen egyházmegyét képviseli az egyházkerületi tanügyi bizottságban is. 2007-ben a KRISZ-ben referens lelkésznek választották. 2003-ban kötött házasságot Szatmári Erikával. Isten ez idáig három fiúgyermekkel áldotta meg házasságukat.

Az ünnepélyes beiktatást is Seres János végezte el, Isten áldását kérve az ifjú lelkész életére, egyben felhívta a figyelmét mindazon szempontokra, melyeket munkája során figyelembe kell vennie. "Istennek tetszően szolgálj, áldott sáfáraként az Úr kegyelmének" - hangzott az intelem. Az Úrnak kegyelméért és új lelkipásztoráért együtt imádkozott a gyülekezet is, majd az esperes átadta Molnár Lórántnak a templom kulcsát és a gyülekezet pecsétjét.

A frissen beiktatott lelkipásztor igét hirdetett a Jelenések könyve 3. részéből, akit ezt követően a gyülekezet előző lelkipásztora, Czirók Béla tiszteletes köszöntött, s a maguk és gyülekezeteik jókívánságait tolmácsolták a vendéglelkészek is.

Fischer Zsolt