I. Kárpátaljai "Arany" Gulyásfesztivál és Vásár

2010. október 15., 10:00 , 509. szám
Orosz Ildikó, Fodor Gyula, Csizmár Béla és Brenzovics László a megnyitón

Újabb hagyományteremtő rendezvényre került sor október 9-én a beregszászi járási Nagymuzsalyban: az I. Kárpátaljai "Arany" Gulyásfesztivál és Vásárra. A helyi középiskola környékén zajló rendezvényre Kárpátalján kívül nagy számban érkeztek látogatók Magyarországról, Szlovákiából, Romániából, Németországból, Oroszországból és Ukrajna olyan nagyvárosaiból, mint Rovnó, Kijev, Lemberg, Odessza és Dnyepropetrovszk.

A helyszínen már kora reggeltől a legifjabbaktól a legidősebbekig mindenki találhatott ízlésének megfelelőt a változatos programok közül. Nagy sikerrel mutatkoztak be a salánki hagyományőrzők, akik kézműves-foglalkozások, jurtaállítás, valamint ruházat- és fegyverbemutató keretében őseink mindennapjaiba kalauzolták el az érdeklődőket.

De talán a legnagyobb érdeklődés a fesztivál főszereplőit: a gulyásfőzőket övezte, akikből nem is volt hiány. A legtöbb - hét - csapattal a nagymuzsalyiak képviseltették magukat, de voltak szakácsok Benéből, Csetfalváról, Borzsováról, Viskről, Szatmárcsekéről és Békéscsabáról is, kik szépen feldíszített sátrak mellett kezdtek neki a bogrács-, bab- vagy betyárgulyás készítésének. A főzés előrehaladtával terjedő ínycsiklandó illatok nagy számban csalták oda az érdeklődőket, kóstolgatókat.

Addig is azonban, amíg a gulyásleves elkészült, a résztvevőknek lehetőségük volt megkóstolni a Beregvidék ételkülönlegességeit, olyan finomságokat, mint pl. a nagymuzsalyi házi füstölt kolbász, a borzsovai halászlé, a csetfalvai töltött káposzta, a mezőgecsei lekváros fánk, a mezővári táskaleves, vagy éppen a nagybaktai lecsó.

Az ünnepélyes megnyitón elsőként a gulyásfesztivál főszervezője, a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség elnöke, Csizmár Sarolta köszöntötte a nagyszámú résztvevőt. Majd Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a KMKSZ elnökhelyettese szólt a népes vendégsereghez. "Muzsalynak és környékének a jövője nem az aranybányában, hanem a bográcsban készülő "arany" gulyásban, valamint a hozzá ivott aranyszínű finom borban van" - emelte ki az "aranyigazságot" az alelnök.

Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke beszédében elismerően szólt Nagymuzsaly községről, mint olyan településről, mely méltán híres az itt termő gyümölcseiről és zamatos borairól. Mint elmondta, a gyümölcs nem magától terem, a bor nem magától készül, hanem hozzáértő emberek által, akik hűen megőrizték őseiktől örökölt tradícióikat.

Csizmadia Róbert a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának nevében köszöntötte a fesztivál résztvevőit. Estók István helyi református lelkipásztor a szőlő példázatán keresztül a közösségről, a gyökerek éltető erejéről szólt.

A fesztiválon többek között jelen volt Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a KMPSZ elnöke, Bohdan Pranicsuk, a Kárpátaljai Megyei Falusi Turizmus Fejlesztési Központ elnöke, valamint a Szigetszentmiklósi Ifjúsági Parlament képviseletében Tóth Benő elnök és Kill Jánosné külföldi kapcsolatokért felelős referens is.

A megnyitó ünnepséget követően a helyi református parókia és könyvtár falán felavatták a település egykori lelkipásztorának, Narancsik Imrének az emléktábláját, akinek nevét a könyvtár is viseli. A tábla költségeit a Szigetszentmiklósi Ifjúsági Parlament állta.

A helyszínen eközben zajlottak a kulturális programok: felléptek a nagyberegi, mezőgecsei, beregdédai, nagybégányi, guti táncegyüttesek, a mezővári művészeti iskola, a beregszászi Atasz tánccsoport, valamint a beregszászi járási művelődési dolgozók Rozmaring folklóregyüttese.

Időközben elkészült a kondérokban a sokféle gulyásleves, melyet a zsűri nagy élvezettel kóstolt végig. A legfinomabb gulyást a Csípő Mária vezette nagymuzsalyi csapat főzte. Az ízeken kívül a sátrak dekorációit is értékelték: a legszebb sátor díját a borzsovai csapatnak ítélte a zsűri, a legötletesebb díszítés nyertese pedig a mezőgecsei Seprű csapat lett. A legkülönlegesebb étel a csetfalvaiak gombás-kukoricadarás töltött káposztája volt. A közönségdíjat a nagymuzsalyi Bereczky Erika és segítői kapták.

A fesztiválon jelen volt Uhrin Zoltán, a Csabai Kolbászklub (Magyarország) elnöke is, aki a klub különdíját adta át a nagymuzsalyi Pősze Andrea vezette csapatnak gasztonómiai tudásáért, Kész Barnabásnak pedig a salánki hagyományőrzők tevékenységéért, egyben meghívott minden érdeklődőt az október 28-31. között megrendezésre kerülő Csabai Kolbászfesztiválra.

Nagy tetszést aratva fellépett még a Rákoshegyi Rezedák dalkör Népdalok, nóták, operettek című előadásával, majd a fesztivál táncházzal és szüreti bállal zárult.

Fischer Zsolt