Kapcsolattartási támogatás: az első hét tapasztalatai

2010. október 15., 10:00 , 509. szám

A "KMKSZ" Jótékonysági Alapítvány által múlt héten létrehozott irodákban az igénylők száma egyre nő.

A kárpátaljaiak, akiknek hónapokig nem volt módja az igénylések benyújtására, most elsősorban tájékozódni igyekeznek az új lehetőségekről, s ezzel párhuzamosan napról napra nő az igénylők száma, tudtuk meg. E hét elején a munkácsi és a nagyszőlősi irodákban naponta már mintegy 10-12 ügyfelet fogadtak az ügyintézők, míg Csapon és Beregszászban 20-25 fős a napi ügyfélforgalom.

A legnagyobb lakossági érdeklődés pillanatnyilag az ungvári irodában tapasztalható, ahol a hét eleji adatok szerint máris napi 30 ügyfél fordul meg, s a jelentkezők száma továbbra is növekvő tendenciát mutat. Mint Budai Zsuzsanna, a KMKSZ központi irodájának vezetője lapunknak elmondta, tekintettel a vártnál lényegesen nagyobb ungvári ügyfélforgalomra, hétfőtől immár két számítógépnél veszik fel munkatársai az igénylők adatait, ami meggyorsítja az ügyintézést, illetve csökkenti a várakozási időt.

Ugyancsak az ungvári iroda tapasztalata, hogy a kárpátaljai magyarok és az anyaország kapcsolattartását elősegíteni hivatott támogatás igénylőinek mintegy 80 százaléka csak törve vagy egyáltalán nem beszéli a magyar nyelvet. A "KMKSZ" Jótékonysági Alapítvány többi regionális irodájánál egyelőre nem tapasztaltak hasonló jelenséget. Mint a KMKSZ székházában elmondták, az ungvári tapasztalatok fényében komoly kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, milyen szempontok alapján történt a múltban a magyarigazolványok, illetve a támogató nyilatkozatok kiadása az UMDSZ-nél.

Október 13-án az első ügyfelek már fel is vették a támogatást.

pszv