Befejeződött a Rákóczi-főiskola belső felújítása

2010. október 22., 10:00 , 510. szám
Orosz Ildikó elnök asszony, Németh Zsolt államtitkár és Majnek Antal püspök

Október 16-án ünnepélyesen átadták a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola felújított alagsorát, melynek tatarozási munkálataival a napokban végeztek a szakemberek.

A Beregszász központjában álló impozáns épület belső felújítása még 2002-ben kezdődhetett meg magyarországi támogatással. A magyar kormány mellett számos anyaországi város, önkormányzat és magánszemély is hozzájárult a munkálatok költségeihez. Az így helyreállított és berendezett termek a főiskola alapítóinak döntése értelmében ma a támogatók nevét viselik.

Az avatóünnepségen megjelent vendégeket köszöntve dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke arról beszélt, hogy az oktatási intézmény életének egy olyan pillanatához érkezett el, amelynek eljövetelében a kezdetekkor nem sokan bíztak: véget ért a tanintézménynek otthont adó épület belső felújítása, diákok és tanárok végre birtokba vehetik az épület teljes, több ezer négyzetméternyi alapterületét.

A helyreállított alagsorban előadótermeket, különböző laboratóriumokat, műhelyeket, kőzettárat, informatikai szaklabort, levéltárat, médiastúdiót alakítanak ki. Mindez nem lett volna lehetséges támogatók nélkül, hangsúlyozta Orosz Ildikó, a mecénások között említve Pápa, Paks és Szigetszentmiklós városait, dr. Simon Attilát, Nagykanizsa oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságát, Miskolc megyei jogú várost, Budapest X. kerület – Kőbánya önkormányzatát, Békés Megye Önkormányzati Hivatalát, Komárom városát, Budakalász nagyközség önkormányzatát, a Karcag Testvérvárosaiért Közalapítványt, Budapest XI. kerület – Újbuda önkormányzatát, Százhalombatta városát, Zimányi Mária Magdolnát, Magyari Árpádnét, Vanyó Istvánt és nejét, valamint a magyar Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatási Államtitkárságát. A főiskola elnöke köszönetet mondott továbbá Orosz Géza gazdasági rektorhelyettesnek és Csizmár Jánosnak, a főiskola gondnokának, akik a felújítási munkálatokat levezényelték.

Ezután Németh Zsolt külügyi államtitkár, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Orosz Géza rektorhelyettes és az adományozók, támogatók nevében Gyetvai Árpád, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatási Államtitkárságának osztályvezetője a nemzetiszín szalag átvágásával átadta rendeltetésének a felújított épületrészt.

Az avatóünnepség záró mozzanataként Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye megyéspüspöke megáldotta az épületrészt a történelmi egyházak részéről. Utalva arra, hogy a főiskola épületének rekonstrukciója a belső felújítással kezdődött, felidézte az Úr Jézusnak azt a tanítását, miszerint saját épülésünket sem a külsővel kell kezdenünk, mint azt a farizeusok tették. "A főiskola belső megújulása szimbolikus jele annak, hogy Kárpátalja belső megújítása, a magyarság megújulása, sőt az egész ország megújulása kezdődhet ott, ahol akár csak néhányan is elkezdik azt magukon, és életükkel, ebben az esetben iskolájukkal tesznek bizonyságot róla" – mondta a püspök. Taracközi Ferenc, a beregszászi református egyházközség lelkésze arra hívta fel a figyelmet, hogy egy épület akkor válik áldássá, ha nemcsak külső formáiban hirdeti az életet, hanem a diákság és mindazon emberek jelenléte által is, akik lehetővé teszik az épület működését, s azt, hogy a diákok a meghatározott irányba tudjanak haladni értékeket hordozva.

Körbevezetve a felújított termeken az ünnepség résztvevőit, köztük Kovács Miklóst, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét, Bacskai Józsefet, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának Főkonzulját és Viczián Tamást, az ungvári magyar konzulátus első beosztott konzulját, Orosz Ildikó arra hívta fel a figyelmet, hogy az épület felújítása ezzel korántsem ért véget, hisz egyre sürgetőbbé válik a főiskola 5,6 ezer négyzetméternyi területű tetőszerkezetének a cseréje.

hk