Behajtható-e a gyermek-tartásdíj?

2010. október 22., 10:00 , 510. szám

"Férjemet a bíróság válásunk után havi 600 hrivnya tartásdíj fizetésére kötelezte közös gyermekünk javára. Az utóbbi néhány hónapban azonban nem folyósítja a teljes megállapított összeget, arra hivatkozik, hogy nincs pénze. Mit tehetek ebben a helyzetben? Érdemes-e az állami végrehajtó szolgálathoz fordulni, számíthatok-e rá, hogy ily módon hozzájutok az elmaradt járandóságunkhoz? Kényszeríthetik-e a volt férjemet, hogy kifizesse a tartásdíjat?"

- A tisztelt olvasónak az elmaradt gyermektartásdíj behajtásához mindenekelőtt kérvényt kell benyújtania ahhoz a bírósághoz, amely a járandóságot megítélte a számára, kérve a végrehajtási levél kiadását. Ezt a végrehajtási levelet azután be kell nyújtania az illetékes állami végrehajtási szolgálathoz. Azzal azonban számolnia kell az olvasónak, hogy a végrehajtási szolgálat eljárása csak akkor kecsegtet eredménnyel, ha a volt férj legális munkahellyel rendelkezik. Ebben az esetben ugyanis a végrehajtó szolgálat értesíti a munkaadót az exférjnek az olvasóval szembeni kötelezettségéről, miután a munkaadó köteles lesz a férj fizetésének terhére havonta átutalni a számára a tartásdíjat, bár az átutalás összege nem haladhatja meg a volt férj bérének 50 százalékát. Akkor is behajtható a tartásdíj, ha a volt férj rendelkezik banki folyószámlával. Ebben az esetben ugyanis zárolhatják a számlát, s átutalhatják a kedvezményezettnek az elmaradt tartásdíjat. Ugyancsak fedezetül szolgálhatnak a tartásdíj kifizetéséhez a volt férj tulajdonában lévő ingatlan és ingó vagyontárgyak. Ezeket lefoglalhatják és a törvények által megszabott rendben értékesíthetik, s az így befolyt összegből elégíthetik ki a tartásdíjra jogosult személy követelését.

Mint ismert, a tartásdíj fizetésének notórius elmulasztását Ukrajna Büntetőtörvénykönyve akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti.

hk