Gajdos zsarolni próbálja Orbánt

Fergeteges UMDSZ-es buli a gyásznapon

2010. október 22., 10:00 , 510. szám
Mulatság a gyásznapon

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és pártja a beregszászi amfiteátrumba toborozta össze híveit egy nagyszabású kampánynyitó rendezvényre október 13-án, szerdán, ahol bemutatták képviselőjelöltjeiket, koncertekkel, népszerű előadókkal szórakoztatták híveiket és követelték a szerintük őket lejárató magyarországi és helyi sajtó megfegyelmezését. Egy száraz beszámoló helyett inkább elemezném az ott látottakat és elhangzottakat. Ma még megtehetem. Ha rajtuk múlik, ki tudja, meddig?

Valami miatt a rendezvényen senki nem mondta ki konkrétan, hogy melyek is azok az UMDSZ-t lejárató vádak, amelyek állítólag alaptalanok. Viszont azt követelni, hogy csak pozitív sajtóvisszhangok jelenhessenek meg az UMDSZ által felügyelt, nyilvánvalóan korrumpálódott szervezetekről, a negatív sajtóvisszhangokat pedig szüntesse meg a magyar kormány, egyenesen ostobaság. Nehéz megérteni, hogy képzeli ezt a korábban a sajtószabadság mellett elszántan síkraszálló Zubánics László, aki mellesleg a Beregi Hírlap főszerkesztője.

Gajdos István UMDSZ-elnök, beregszászi polgármesterjelölt harcias beszédében már magát Orbán Viktort is megfenyegette az állítólagos lejáratás és a tőlük elvett lebonyolítási feladatok miatt. Kijelentette: "Nem engedjük meg, hogy megalázzanak bennünket csupán azzal, hogy olyanokat hoznak helyzetbe, akik megosszák kárpátaljai közösségünket. Mi úgy érezzük, hogy itt az ideje, hogy sarkunkra álljunk... Ma csupán szavunkat emeljük fel és aláírásokat fogunk gyűjteni, de ha kell – bár ne kelljen –, radikálisabb lépésekhez is folyamodni fogunk."

Az UMDSZ korábbi hivatalos nyilatkozatából jól tudhatjuk, ha Orbán Viktor nem teszi azt, amit az UMDSZ mond, akkor tömegdemonstrációkat szerveznek a külképviseletek előtt és a határátkelőknél, ezek lennének a radikális lépések. Az állítólagos alaptalan vádak közül Gajdos egyet sem említett, gondolom, nem véletlenül, hisz az információs irodáik ügyében már a korábbi magyar kormányzat is vizsgálódott, talán mindenki emlékszik még arra, hogy Dupka György UMDSZ-alelnököt le is váltották, igaz, később azt nyilatkozták, hogy mindenért kizárólag a főkönyvelője volt a felelős. Ugyanakkor tömegesen jelennek meg olyan vízumigénylők a konzulátusokon, akiknek van magyarigazolványa és támogató nyilatkozata is az UMDSZ-től, viszont egy szót sem tudnak magyarul. Hogyan lehetséges ez? Talán előbb ezt kellene megmagyarázni, és csak utána fenyegetni a magyar kormányt. Nem beszélve arról, hogy nyolc évvel ezelőtt az akkori Medgyessy-kormány úgy vette el a KMKSZ-től a magyarigazolvány-kiadás és a Szülőföldön Magyarul program lebonyolításának jogát, hogy egyetlen hibát sem talált a KMKSZ által fenntartott irodák munkájában. Akkor a minden szakmai alapot nélkülöző, kizárólag politikai szempontok alapján meghozott döntések ellen senki sem tüntetett, a most oly lelkes UMDSZ-vezetők sem. Márpedig, ha akkor nem tiltakoztak, akkor ehhez most már nincs erkölcsi joguk. Ráadásul a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által megfogalmazott visszaéléseket igazoló személyes tapasztalataim is azt mondatják velem, hogy a fenyegetőzők nem a törvényeknek megfelelően tették idáig a dolgukat.

A kampányrendezvény már szinte az amerikai elnökválasztás látványcentrikus nagygyűléseit idézte: egységes fehér sál a képviselőjelöltek nyakában, rajta logó, a politikai beszédek között a Credo verséneklő együttes és az Eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes szórakoztatta az ingyenhamburgert majszoló tömeget. Az Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek címzett figyelmeztető levelet egy tehetséges iskolás diák olvasta fel, majd a képviselőjelöltek látványosan aláírták az íveket, ezt követően aktivisták vitték végig az aláírásgyűjtő íveket a sorok között. Sorba egymás után megszólaltak a listavezetők, végül Péter Csaba megyei képviselő, képviselőjelölt és dúsgazdag beregszászi vállalkozó is nekikezdett beszéde... felolvasásának!! Szó szerint idéznék az ominózus kampányfelolvasásból egy rövid, de jellemző részletet: "Ma itt Beregszászon a változás küszöbén állunk, igaz, legnehezebb az utolsó lépés. Tegyünk meg mindent, lépjünk be a siker kapuján, írjuk újra a kárpátaljai magyarok elmúlt húsz évének vitás történelmét. Végezzük el az elkezdett munkát, és október 31-én ússzunk az öröm mámorában."

Ha ez így lesz, Beregszászon változás lesz. S a múlt újraírásának meghirdetése e változás irányát is sejteti: éltünk mi már egy ilyen rendszerben...

Az UMDSZ képviselőjelöltjein kívül szót kapott még a hazafias, jobboldali nézeteiről ismert Vukics Ferenc is, a Magyarok Szövetségének elnöke.

A politikai tartalmakat – nehogy megfeküdjék a közönség gyomrát – megfelelő arányban elegyítették színvonalas show-elemekkel. Fellépett például a méltán világhírű Rajkó Zenekar. Ennek kapcsán Gajdos István köszönetet mondott dr. Habsburg Györgynek, a Magyar Vöröskereszt elnökének és tanácsadójának, Mezei Istvánnak, akik jóvoltából a cigányzenekar eljöhetett a kampányrendezvényre. Végezetül este a hazafias dalokat éneklő, jobboldali elkötelezettségű Ismerős Arcok nevű zenekar koncertje következett, akikre a hideg és sokak szerint a hírverés hiánya miatt már csak meglepően kevés ember volt kíváncsi.

A koncert után megkérdeztem Nyerges Attilától, az Ismerős Arcok frontemberétől: tudják-e, milyen politikai szervezet kampányrendezvényén léptek fel? A következőt válaszolta: "Nem tudjuk, nem is ezzel foglalkoztunk. Mi mindenhol ugyanazt mondjuk el a színpadról. Miután se televízió, se rádió igazán nem sugározza dalainkat, ráadásul például itt, Kárpátalján tízéves történetünk során most először játszhatunk, én nem fogok válogatni a helyszínekben és a lehetőségekben, hogy hol mondjam el azt, amit fontosnak érzek és gondolok. Teljesen mindegy, hogy milyen rendezvény, ott a helyünk, és ha találunk ott egy embert, aki nyitott szívvel és lélekkel hallgatja a mi dalainkat, akkor már megérte."

Summa summárum: fergeteges volt az UMDSZ-buli. De azért volt egy kis hiányérzetem is. Szerintem ott lett volna a helye a korábbi szövetségesek közül Medgyessy Péternek és Gyurcsány Ferencnek is, ők elmondhatták volna, hogy hogyan is dübörgött odaát a gazdaság, és azt is, miért nem járt korábban nekünk a kettős állampolgárság.

Badó Zsolt