Börtönt kockáztat, aki szavazatot ad-vesz

Adminreszursz vagy 100 hrivnya

2010. október 29., 10:00 , 511. szám

A hétvégi önkormányzati választások hangulatát és tétjét jelzi, hogy már a szavazás napja előtt a választási csalások kerültek a figyelem középpontjába Kárpátalján, pedig ezt szigorúan bünteti a törvény, a szavazatok megvásárlásáért például akár háromtól öt évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Megyénkben lapzártánkig elsősorban az úgynevezett adminreszursz felhasználásáról, vagyis a hivatali helyzettel való visszaélésről terjedtek el hírek, valamint a szavazatok megvásárlásáról, amivel a jelek szerint ellenzéki pártok is megpróbálkoznak. A témáról múlt szombaton a választásokon érdekelt pártok helyi vezetői közvetlenül Olekszandr Ledidával, a megye kormányzójával, illetve a rend- és jogvédelmi szervek regionális vezetőivel, s a megyei választási bizottság képviselőivel tanácskozhattak.

A politikusok többek között felpanaszolták a megye vezetőinek a helyhatósági választások szervezésével kapcsolatos hiányosságokat, mint például a választási információs plakátok késedelmes nyomtatását, a választási bizottságok megalakítása körüli problémákat, a választók névsorának hibáit stb.

Mint Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke a tanácskozás után lapunknak elmondta, Olekszandr Ledida arról biztosította a megjelenteket, hogy a kormányzó Régiók Pártja a választások tiszta lebonyolítása mellett száll síkra, s villámgyors reagálást ígért a törvénytelenségekkel szemben. A KMKSZ alelnöke elmondása szerint élt a lehetőséggel, s mindjárt jelezte, hogy a munkácsi járási oktatási osztály UMDSZ-kötődésű vezetője nyomást gyakorolt a KMKSZ által a különböző szintű tanácsokba jelölt pedagógusokra, hogy azok lépjenek vissza, azaz ne induljanak a választásokon. A kormányzó megígérte, hogy intézkedik az ügyben, s a KMKSZ-t még aznap délután tájékoztatták arról, hogy az érintett hivatalnok figyelmeztetésben részesült, jelezte Brenzovics László.

Szóba került az ungvári tanácskozáson a szavazatvásárlás kérdése is. Ezzel kapcsolatban a rendvédelmi szerveknek a megbeszélésen résztvevő vezetői kifejtették, hogy figyelemmel kísérik az eseményeket, és ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. Mint jelezték, egyelőre csupán ígéretek hangzottak el, még nem került sor "kifizetésekre". Viktor Ruszin kárpátaljai rendőrfőnök szerint a konkrét szavazatvásárlásokra mintegy két nappal a választások előtt lehet számítani. A megyei rendőrfőnök ugyancsak óva intett attól, hogy bárki a szavazólapok cseréjével, azoknak a szavazóhelyiségből való kicsempészésével próbálkozzék a választások napján.

Ugyanakkor máris vannak aggasztó jelek, amelyek arra utalnak, hogy bizonyos erők mégis megpróbálkoznak a választási csalással. A karpatnews.in.ua és a clipnews.info internetes hírportálok minapi beszámolója szerint például a nagyszőlősi járási Tekeházán a rendvédelmi szervek munkatársai tetten érték az Egységes Közép párt agitátorát, amint pénzt ígért választóknak a szavazataikért. A sajtóbeszámolók szerint három személy tanúvallomásával is megerősítette ezt a tényt.

Mint ismeretes, a hatályos törvények értelmében a szavazók megvesztegetéséért, azaz a szavazatok megvásárlásáért kettőtől négy évig terjedő szabadságvesztés a kiszabható büntetés, míg ugyanezen tényállás előre megfontolt szándékkal, személyek egy csoportja által, esetleg választási bizottság tagjaként elkövetve háromtól öt évig terjedő börtönbüntetést von maga után.

zzz